„Klubrádió
Reggeli gyors

Megsimogatta a turista, és ezzel majdnem megölte

7/06/2019 11:46

| Szerző: Klubrádió

Már megint jóhiszemű kirándulók sodortak bajba több őzgidát. Séta közben belebotlottak az egyedül heverő kis állatokba, megsajnálták az őzikéket, és egyből odamentek megsimogatni őket. Rossz döntés volt. Nem kell a földön fekvő őzikéket megmenteni! – hangsúlyozta Lehoczky Krisztián természetvédő.

2019. június 07. Reggeli gyors-részlet/Lehoczky Krisztiánnal (2019.06.07)
07:45
00:00
Néhány nap alatt négy őzgidát is be kellett fogadnia a Mályi Madármentő Állomásnak az emberi tudatlanság miatt. Bár a természetvédők, erdészek, vadászok évek óta figyelmeztetnek, hogy a természetben talált, földön fekvő őzgidákhoz nem szabad hozzányúlni, mert az végzetes lehet az állatokra, a hibát újra és újra elkövetik az erdei kirándulók.

Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke a Klubrádióban elmondta, a legutóbb bevitt őzeket is azért helyezték el a mentőállomáson, mert szerencsétlenségükre lelkes turistákkal találkoztak.

A természetvédő hangsúlyozta, bár egy mezőn heverő őzike nagyon aranyosnak, ártatlannak, elhagyottnak tűnhet ki, de tudni kell, hogy ez teljesen normális helyzet egy gida számára. Az őz anya ugyanis fekteti a gidáját, vagyis amíg elmegy táplálkozni, átmenetileg magára hagyja kicsinyét, de aztán visszatér hozzá, hogy megetesse. Ha azonban az épp magányos gidához odamennek a kirándulók, és megsimogatják, az érintésükkel halálra ítélik az őzikét, mert az anya, megérezve rajta az emberszagot, nem gondozza tovább utódját.

Őzgidához tehát csak akkor szabad közel menni, ha láthatóan sérült, vagy ha maga az őzgida megy oda az emberhez, és döfködni kezdi az orrával. Ez utóbbi ugyanis annak a jele, hogy az anya a normálisnál hosszabb ideje nem tért vissza hozzá, ezért a kis állat már nagyon éhes. Ha az anya nem megy vissza kicsinyéhez, annak jellemzően az az oka, hogy a szülővel valami baj történt. Ez azonban igen ritka., százból, ha egyszer fordul elő. A kis őzeket a kirándulók majdnem mindig teljes csendben, mozdulatlanul fekve találják meg. Ilyenkor ne menjen senki az állat közelébe! – figyelmeztetett ismét a természetvédő.

Ha mégis megtörtént a baj, és a turisták tudatlanságból bevitték a gidát a mentőállomásra, akkor az állatok nagyon gyorsan szelídül, és már az embertől várja a táplálást. Ez azt is jelenti, hogy az ilyen őzeket már nem, vagy csak nagyon kis eséllyel lehet visszaszoktatni, visszavadítani a természetbe.

A simogatási tilalom nem csak az őzgidákra vonatkozik, hanem a többi erdei emlősre is, így a szarvasra, sünre, nyúlra, vagy éppen a vadmalacra, főleg, hogy utóbbi esetében a barátkozó turista maga is veszélyes helyzetbe kerülhet, amennyiben a kicsinyeit harcosan védő koca a közelben van.

Reggeli gyors/Interjú Lehoczky Krisztiánnal
2019. június 7., péntek 09.15
riporter: Panxnotded Miklós, Pikó András