„Klubrádió

Nem érdekelte a korcsolyázókat a figyelmeztetés, egyikük beszakadt a Velencei-tóba

19/01/2021 14:52

| Szerző: Klubrádió

Az egyértelmű tiltás ellenére többen is korcsolyáztak a Velencei-tó jegén, ahol egy ember alatt megrepedt a vékony jég, és csúszkálás közben beszakadt a hideg vízbe. Az elkövetkezendő napokban a várható enyhébb időjárás miatt nincs sok esély rá, hogy a jégre lehessen menni. Ne is próbálkozzon senki, mert még a kisebb súly alatt is beszakadhat a vékony fagyott réteg!

Kedden kaptuk ezt a videót a Velencei-tóról, ahol, mint a képeken látható, többen is korcsolyáznak a befagyott vízfelületen. A csúszkálók annak ellenére mentek a jégre, hogy annak vastagsága még nem érte el a biztonságos sportoláshoz szükséges legalább 10 centimétert, és erről a múlt hétvégén a rendőrség is figyelmeztetést adott ki. A tiltást figyelmen kívül hagyó korcsolyázók egyike alatt kedden délelőtt beszakadt a jég, és ahogy a videóból kivehető, legalább derékig a hideg vízbe merült. Szerencsére vissza tudott kapaszkodni, a balesetből pedig feltehetően csak azért nem lett nagyobb baj, mert a tó sekély részén történt.

A Fejér Megyei Hírlap portálja vasárnap azt írta, a Velencei-tavi Tófelügyelőség akkori friss mérése szerint körülbelül 7 centiméteres vastagságú az állóvizet borító jégréteg. Az elkövetkezendő napokban, illetve a héten, az előrejelzések szerint az éjszaka folyamán lesznek ugyan mínuszok, de nap közben jelentősebb hőmérséklet-emelkedés várható. Így tehát nincs sok esélye, hogy a közeljövőben rá lehessen menni a jégre. Ne is próbálkozzon senki, mert még a kisebb súly alatt is beszakadhat a vékony jégfelület – szólt a figyelmeztetés.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályán a portálnak a hétvégén azt mondták, a tó 10 centiméteres jégvastagság felett tekinthető biztonságosnak, addig senkit nem engednek a jégre. A Gárdonyi Rendőrkapitányság munkatársai felügyelik a terepet, s a Fejér Megyei Hírlap kérdésére azt is közölték, a nyilatkozatukig senkit nem kellett megbírságolni felelőtlen próbálkozások miatt.

Két nap múlva, kedden a videó tanúsága szerint változott a helyzet, mert többen is korcsolyáztak a tó jegén. Arról, hogy történt-e bármilyen hatósági intézkedés emiatt, nincs információnk.