„Klubrádió
Utcafront

Bolíviából a pesti alsó rakpartra

21/02/2021 18:09

| Szerző: Klubrádió

A bolíviai őslakosok népművészeti motívumaitól a magyarországi szecesszión és a szocialista építészeten át jutottunk le a megújuló pesti alsó rakpartra az Utcafront adásában.

2021. február 20. Utcafront (2021. február 20., szombat 17:00)
50:46
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta

Ó, azok a '60-as, '70-es évek! A Magyar Építőművészek Szövetsége elkészíti a szocialista idők modern, magyar építészetét reprezentáló adatbázist. Lehet csatlakozni, aki értékesnek, érdekesnek, megőrzendőnek talál egy e korszakban készült épületet, az jelezze!

A bolíviai őslakosok népművészeti motívumai vajon hogyan jelennek meg az arab hatást is mutató, gyarmatosító spanyolok éptette barokk templomokon? Sylvester Ádám mesél erről, akit mérnöki munkája anno több hónapig La Pazba szólított.

Végre, végre, végre! A pesti alsó rakpart – legalábbis a belvárosi szakaszán – sétány lesz. A főváros és a kormány közös fejlesztése nyomán ligetes promenáddá változik a Jászai Mari és a Kossuth tér közötti szakasz. Erről elmélkedünk majd Bojár Iván András művészettörténésszel.

Hogyan vágtak ketté egy templomot, hogy a sekrestyét négy méterrel hátrébb tolva megnagyobbítsák a belső teret? Kelecsényi Kristóf meséli el.

A Magyar Szecesszió Háza a pesti oldalon, a Honvéd utcában található. Ez az úgynevezett Bedő ház, aminek történetéről Torma Tamástól hallhatunk.

Színház, templom, lakóépület, vasútgépészeti szakközépiskola, német birodalmi iskola, valamint dekoratőr- és kirakatrendezői suli. Ez mind volt abban a Damjanich utcai házban, amit az új Freeszfe egyesülete majdnem megkapott az önkormányzattól. Most vissza az egész – a kálváriáról Kozár Alexandra számol be.

Az adást a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Mónus Márton

Utcafront
2021. február 20., szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter