„Klubrádió
Utcafront

Szobrot Hajós Alfrédnak!

24/01/2021 20:30

| Szerző: Klubrádió

Hajós Alfréd nemcsak az első magyar olimpiai bajnok volt, de kiváló építész is. Emlékét megőrizendő a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) megbízásából pályázatot írtak ki margitszigeti szobrára. Erről, és sok már építészeti, urbanisztikai érdekességről is szólt az Utcafront.

2021. január 23. Utcafront (2021. január 23., szombat 17:00)
50:06
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta
A Louvre üvegpiramisától indultunk tovább Sylvester Ádámmal, érintve a Musée d'Orsay-t, majd a Quartier Latin felé fordultunk.

Hazai túrával folytattuk, Torma Tamás Nemeskér felé kalauzolt minket, ahol valószínűleg az ország legrégebbi (1732) evangélikus templomával ismerkedhettünk meg.

A nemeskéri evangélikus templom
 
A nemeskéri evangélikus templom
 

Azután nem is Magyarország, hanem a maga korában Közép-Európa legnagyobb és legkorszerűbb automobil garázsát kerestük fel Kelecsényi Kristóf kalauzolásával, a budapesti Kertész utcában.

A Cyklop garage a Kertész utcában
 
A Cyklop garage a Kertész utcában
 

Bejártuk a nemrég átadott Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ modern épületeit és a helyreállított egykori zsidó imaházat, ahol megnyílt a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet.

Búcsú az Ódry Színpadtól – a szomorú hír nyomán Kozár Alexandra a legendás játszóhely mellett annak elődjéről is beszélt.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem utcai főbejárata 1944-ben
 
A Színház- és Filmművészeti Egyetem utcai főbejárata 1944-ben
 
Forrás: Építészet, 1944. 2. szám
 

Kiírtak egy pályázatot, aminek eredményeként lesz emlékszobra Hajós Alfrédnak a Margitszigeten – erről is szó volt a műsorban.

Utcafront
2020. január 23. szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta