„Klubrádió
Utcafront

Épületek és nyilvános titkok

7/02/2021 09:40

| Szerző: Klubrádió

Hogyan fogunk együttélni? Májusban tényleg megnyit a Velencei Biennálé. Párizs hídjai. Kós Károly alkotótársa. Ráday Mihály új könyve. A Lánchíd színeváltozásai. Ezek az aktuális Utcafront témái.

Szajnán innen és túl – négy hídon is átmegyünk majd Sylvester Ádámmal újabb párizsi sétája során.

Tervezte William Tierney Clark, építette Adam Clark, nem voltak rokonok, közös művük a Lánchíd. Kelecsényi Kristóf építészet-történész elmondja, hogyan változott a híd koronként az átépítések miatt.

Házak nyilvános titkai – a mester kétkötetes, rengeteg nagyszerű fotóval illusztrált épületkatalógust jelentetett meg épített örökségünk gazdag dokumentumaként. A stúdióban a szerző Ráday Mihály rendező, operatőr, városvédő.

Házak nyilvános titkai
 
Házak nyilvános titkai
 

Kós Károly barátja és munkatársa együtt tervezték az Állatkert, a Wekerle telep egyes épületeit, csak ő nagyon fiatalon 33 évesen meghalt, s kevesen emlékeznek rá. Ő Zrumeczky Dezső, akiről most Torma Tamás emlékezik meg.

Wekerletelep, Kós Károly (Fő) tér 1928
 
Wekerletelep, Kós Károly (Fő) tér 1928
 
Forrás: Fortepan.hu/Gali
 

Május 22. nagy napnak ígérkezik. Azért is, mert ha ekkor valóban megnyílik, az a pandémia végét, legalábbis a vége közeledtét jelzi, de azért is, mert a már kényszerűen kétszer elhalasztott nemzetközi eseményre több száz építész készül lassan harmadik éve. Kissé talán optimista hozzáállásnak tűnhet a jelenlegi helyzetben, ám az aktuális tervek szerint 2021. május 22-én ténylegesen, elszakadva az online világtól, fizikális valójában nyitja meg kapuit a Velencei Építészeti Biennálé. A kiállítás a tervezett nyitás után egészen november 21-ig látogatható lesz - írja az építészfórum.hu.
Itt, az Utcafrontban még tavaly év elején mutatták be a magyar csapat tagjai – Csóka Attila Róbert, Kovács Dániel, Molnár Szabolcs és Smiló Dávid – azt a nemzetközi projektet, amivel mi készülünk a kiállításra. Varsótól Vilniuson át Bukarestig meghívtak fiatal szakembereket, akik egy-egy budapesti épület újra tervezésével kívánják bemutatni azt, amire a biennálé idei szlogenje hívja fel a résztvevőket, nevezetesen, hogyan fogunk együttélni. Amikor a kurátorok ezt központi kérdést megfogalmazták, még nyoma sem volt a járványnak. Arra gondoltak, éppen elég kihívással kell együttélni az ökológiai, szociális problémáktól kezdve a migráción át, hogy érdemes az építészeket ennek a kérdésnek a megválaszolására serkenteni. Most viszont a koronavírus – sajnos, vagy nem – átírta, eggyel több argumentummal bővítette a kérdéskört. Ebből a szempontból ez a biennálé minden bizonnyal még érdekesebb, még gondolatébresztőbb lesz, mint eredetileg lett volna.
Csak az a május 22. valóság legyen! Drukkoljunk együtt!

Velencei Építészeti Biennálé
 
Velencei Építészeti Biennálé
 

 

Utcafront
2021. február 6. szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta