„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Liszt Ferenc, a zenetörténet első nemzetközi sztárja

13/03/2021 18:48

| Szerző: Matolcsi Zita/Klubrádió

Közkedvelt zongoravirtuózból lett a szimfonikus költemény megalkotója és az egyházi zene megújítója, akit a maga korában zongoragyilkosként is jellemeztek. Liszt Ferenc életének és pályafutásának érdekeségeiről beszélgettünk az Ötösben.

2021. március 02. Ötös - Bódy Gergővel / részlet, Liszt Ferenc titkai (21.03.02.)
13:30
00:00

Tavaly hetven éve nyitott meg a budapesti nemzetközi repülőtér, amely éppen tíz éve, hogy Liszt Ferenc nevét viseli, de nem az elnevezés körüli politikai botrányról beszélgettünk az Ötös adásában, hanem a világhírű magyar zeneszerző életéből emeltünk ki néhány érdekességet Mihály György Attila kórusvezetővel, zenetanárral.

Elmondta: Liszt Ferenc megújította a programzenét, létrehozta a szimfonikus költeményt és az egyházi művek terén is nagyon fontos újítónak számított. Az ő nevét viseli a Zeneakadémia, amelynek létrejöttében alapító elnökként nagy szerepet vállalt, megalakulásához pénzügyileg is hozzájárult. Ő volt az intézmény egyik első zenetanára, 1875-től haláláig folyamatosan tanított. Érdekesség, hogy Liszt tanára Carl Czerny, Ludwig van Beethoven tanítványa volt, az ő tanítványa pedig Thomán István lett, aki viszont Dohnányi Ernőt és Bartók Bélát tanította. Így lényegében Beethoventől Bartókig folyamatos a tanári sor – jegyezte meg Mihály György Attila.

 
Zeneakadémia, a zászlók mögött Liszt Ferenc bronzszobrával (kép: Flickr.com)
 
 

Azt mondta: talán Liszt Ferenc volt a zenetörténet első igazi nemzetközi sztárja. Mint zongoravirtuózt nagyon szerették, később pedig rengeteg zeneszerző felemelkedését támogatta, közülük a legnagyobb név Richard Wagner volt, akinek az operái bemutatásában sokat segített. Ezzel együtt saját korában voltak, akik nem értették meg, kortársai közül többen nem nézték jó szemmel újításait.

Liszt több dologban is úttörőnek számított, például a világon elsőként adott egész estés szóló zongorakoncertet, egészen addig a zongora, mint hangszer, csak mellékes szerepet töltött be egy zenekarban. Neki köszönhetjük a mai modern zongorát is, mivel egyáltalán nem kímélte a hangszereket, ezért kortársai egyszerűen csak zongoragyilkosnak nevezték. Így nagy fejtörést okozott a korabeli hangszerkészítőknek, akiket ez a strapabíróbb, modern zongora kifejlesztésére ösztönzött.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Ötös - Bódy Gergővel
2021. március 02., kedd 10:00
Műsorvezető: Bódy Gergő