„Klubrádió
Operaklub - nem csak operakedvelőknek!

A bosszú áriája

23/07/2020 11:12

| Szerző: Klubrádió

Az Operaklubban folytattuk az egyik legismertebb és legnépszerűbb opera, A varázsfuvola megtágyalását. Míg az előző adásban a mű szabadkőműves utalásait vizsgáltuk, ezúttal a szerelemre és az Éj királynőjére fókuszáltunk.

2020. július 20. Operaklub - nem csak operakedvelőknek! (2020. július 20., hétfő 15:00)
49:17
00:00
Műsorvezetők: Hábetler András Szerkesztők: Árva Brigitta
Hábetler András első vendége ismét, Kovács János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester volt, a Magyar Állami Operaház első karmestere, akivel folytatták az előző héten elkezdett beszélgetést Mozart Varázsfuvolájának történéseiről és titkairól.

A darab fő témája a szerelem - persze ez igaz más Mozart-operákra is. De míg máskor a szerelem fonákságaira, a szenvedésre, féltékenységre, hűtlenségre is koncentrál, A varázsfuvolában a szerelemnek - mint Mozart szerint  az emberi lét legmagasabb rendű megnyilvánulásának - egy idealizált formáját látjuk Tamina és Pamino kapcsolatában.

A műsorba telefonon bekapcsolódott Miklósa Erika is, akitől megtudhatták, mit jelentett számára az Éj királynője szerepének eléneklése és azt is, hogy ötszázszor (!) énekelte el a végtelenül nehéz Bosszúáriát - ennek ellenére nem unta meg a karaktert, hiszen sokféle előadásban, sokféle mesterekkel dolgozott, és ideje sem volt megunni ezt a szerepet. Úgy mondta, hogy el akart menni a maximumig, amit ki lehet ebből a szerepből hozni, azt megteszi. Öt éve hagyta abba, amikor úgy érezte az Éj királynőjének a csúcsán van, akkor énekelte el szerinte a legjobban a Bosszúáriát, amiben öt háromvonalas F is van, emiatt kevesen tudják elénekelni, Miklósa Erika alakítása világszinten is egyedülállónak számít. 

Operaklub - nemcsak operakedvelőknek!
2020. július 20. hétfő 15:00
Műsorvezető: Hábetler András
Szerkesztő: Árva Brigitta