„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Tele van óvóhellyel Budapest, de menedéknek nem jók

16/03/2021 16:22

| Szerző: Matolcsi Zita/Klubrádió

A budapestiek többsége nem is sejti, hogy csak a fővárosban háromezer óvóhelyet tartanak számon, és akár a metrószakaszoknak is lehet ilyen funkciója. Ongjerth Richárd urbanista avatott be bennünket a részletekbe.

2021. március 02. Ötös - Bódy Gergővel / részlet, bunkerek (21.03.02.)
07:47
00:00

A szakértő elmondta, óvóhely alatt nem egyszerűen földalatti bunkert értünk, hanem légicsapás-biztos helyiséget. Jelenleg Budapesten több mint háromezer óvóhely van nyilvántartva, nagy részük társasházakban található, vagy önkormányzati tulajdonú. Ezek többsége ma már közönséges pinceként funkcionál, általában nem költenek rá, így erre a célra már használhatatlanok lennének. Viszont felszámolásukhoz a szakhatóságnak hozzá kell járulnia – tette hozzá.

Ongjerth Richárd beszélt arról is, hogy egyik metróvonal sem óvóhelynek épült, hanem közlekedési célra, de mivel a kettes metrót a Rákosi-korszakban, a hidegháború csúcsán építették, amikor általános volt a félelem a különböző háborús támadásoktól, ezért egyben óvóhelynek is tervezték használni.

 
Metróalagút-építés 1953-ban (fotó: Fortepan / UVATERV)
 

A metrófelújítás utáni állapotokról kevés információval rendelkezünk, az egész óvóhelykérdés átalakult az elmúlt időszakban. Ha valaki rákeres az interneten, akkor láthatja, hogy sokkal kevésbé a háborús veszélyt hangsúlyozza a polgári védelem, inkább a katasztrófahelyzetek és az esetleges terrortámadások vannak a mindennapok fókuszában.

Megjegyezte, a metróalagutak atomtámadás esetén nem nyújtottak volna elegendő védelmet, mert a nukleáris szennyezés tovább van jelen, mint ameddig az óvóhelyen lehet tartózkodni, nem bírtak volna ki ott hónapokat az emberek.

A világ és a háborús technika mostanában annyira változik, hogy a négyes metróba például már be sem építették azokat a berendezéseket, amelyektől óvóhelyként működhetne – tette hozzá Ongjerth Richárd.

Emlékhelyek napja - Budapest
 
 Óvóhely a Budavári Városháza épülete alatt az Emlékhelyek napján 2020. augusztus 29-én. MTI/Balogh Zoltán
 
 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Fortepan / UVATERV

Ötös - Bódy Gergővel
2021. március 02., kedd 10:00
Műsorvezető: Bódy Gergő