„Klubrádió
Esti gyors

Bárándy: Orbán bejelentése kegyelemügyben szakszerűtlen, populista válasz

8/02/2024 21:48

| Szerző: Klubrádió

Bárándy Péter jogász, volt igazságügyi miniszter szerint K. Endre kegyelmi ügyében minden bizonnyal rossz döntés született az igazságügyi miniszter és a köztársasági elnök részéről, ebből kellene levonni a konzekvenciát, és nem belenyúlni egy jogintézménybe avatatlan kézzel. 

2024. február 08. Esti gyors / részlet, Bárándy Péter (24.02.08.)
06:49
00:00

Többnapos hallgatás után megszólalt Orbán Viktor miniszterelnök a nagy botrányt kiváltó kegyelmi ügyben: azt mondta, hogy alkotmánymódosítást javasol, hogy „senki ne kaphasson kegyelmet kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén”, de az államfő személyét nem említette. Novák Katalin köztársasági elnök ugyanis a pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesének, K. Endrének, aki zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat.

Bárándy Péter korábbi igazságügyi minisztert arról kérdeztük az Esti gyorsban, hogy meglepte-e Orbán Viktor bejelentése. Azt mondta: a szakszerűtlensége miatt lepte meg, mert ez azonnali, populista válasz, amely ellentétes az elnöki kegyelem jellegével. Az ugyanis nem korlátozható vagy nem korlátozandó bizonyos bűncselekmények tekintetében, mert történelmi áttekintésben szemlélve az állam elleninek nevezett, felségsértő cselekmények feloldására volt hivatott.

Arra való alapvetően – folytatta –, ha az igazságszolgáltatás a törvényi korlátok miatt nem tud olyan döntéssel lezárni egy helyzetet, ami egyezne a társadalom igazságérzetével. Tehát ha valami olyan van a cselekményben magában, ami nem oldható fel a rendes igazságszolgáltatási folyamatban, vagy a folyamat lezárása után történik valami, ami nagymértékű méltányosságot tesz indokolttá, például egy utóbb bekövetkező halálos, gyógyíthatatlan betegség.

Bárándy Péter nem gondolja, hogy itt egy bűncselekményi kategóriát lehetne vagy kellene kizárni; példaként említett egy évtizedekkel ezelőtti esetet, amikor egy anya a gyógyíthatatlan beteg, rettenetesen szenvedő kislányát fosztotta meg az életétől a lánya kérésére. Ez többszörösen minősített emberölés, ki kellett szabni egy büntetést, mást nem tehetett a bíró, de az anyának az igazi büntetés a további élete – fogalmazott. Az akkori köztársasági elnök pedig kegyelmet gyakorolt, és felfüggesztette a börtönbüntetés végrehajtását. Ez a miniszterelnök által most elmondottak alkotmányban rögzítése esetén már lehetetlen lenne, mert kiskorú sérelmére követték el az említett cselekményt – tette hozzá.

Jelezte: ma sem tiltja semmi törvényes rendelkezés, hogy ezek a kegyelmi döntések nyilvánosságra kerüljenek. Ha egyszer azt mondjuk, hogy a társadalom igazságérzetének megfelelő döntések meghozatala a kegyelem alapvető célja, akkor ebből logikusan következne, hogy fontoljuk meg a kegyelmi döntésnek és annak indoklásának nyilvánossá tételét – javasolta a szakértő. Hozzátette: kivételt jelenthetne, ha valamilyen emberiességi vagy államérdeket érintő szempont kizárja ezt.

Bárándy Péter összegezte: a miniszterelnök a köztársasági elnök kegyelmi jogkörét nyirbálná meg és kivenne ebből egy nehezen meghatározható bűncselekményi kategóriát – mert olyan kategória nincs, hogy „kiskorúak sérelmére elkövetett cselekmény”, ezt össze kellene söprögetni a Btk.-ból. Megismételte, ez a populista válasz a kegyelmi jogkör lényegének tagadását jelenti. Hangsúlyozta, itt minden bizonnyal rossz döntés született az igazságügyi miniszter és a köztársasági elnök részéről, ebből kellene levonni a konzekvenciát, és nem belenyúlni egy jogintézménybe avatatlan kézzel. Elképzelhető, hogy Novák Katalint akarják menteni így, és bár a miniszterelnök ötlete meggondolatlan, az ilyen elképzelései is meg szoktak valósulni – válaszolta műsorvezetőnk kérdésére a jogász.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2024. február 08., csütörtök 18:20
Műsorvezető: Hardy Mihály