„Támogassa
A lényeg

Novák Katalin: Jó szívvel írom alá az alkotmánymódosítást

8/02/2024 20:05

| Szerző: Klubrádió

„A bejelentett Alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja, ezért Novák Katalin köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni azt” – válaszolta a Sándor-palota a hvg.hu kérdésére csütörtök este.

A portál szerint furcsa helyzetet teremtett Orbán Viktor csütörtök délutáni bejelentése arról, hogy alkotmánymódosítást kezdeményez, amelynek célja, hogy kiskorú gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető semmilyen esetben se kaphasson kegyelmet.

Ugyanis, mint írják, a botrány központjában az a Novák Katalin áll, akinek köztársasági elnökként alá kell írnia azt az alkotmánymódosítást, amely végeredményben az ő korábban megadott kegyelmét is rossz döntésként tünteti fel. (Novák egyébként elvileg továbbküldheti a jogszabályt az alkotmánybíróságnak, ahogy az Lázár János kastélytörvényénél történt.)

A hvg.hu azt is megkérdezte, hogy Novák Katalin mit szól az alkotmánymódosításhoz; tudott-e előre Orbán bejelentéséről; felelősnek érzi-e magát az ügyben; és mindezek után lemond-e – ezekre nem válaszolt a köztársasági elnöki hivatal.

(Kiemelt kép: Novák Katalin/Facebook)