„Támogassa
Reggeli gyors

Balázs Péter: Orbánék minden zsarolási eszközt bevetnek

21/11/2022 11:06

| Szerző: Klubrádió

A V4 történetében mindig voltak hullámhegyek és völgyek, de nem szabad temetni Visegrádot – mondta a csütörtöki csúcstalálkozó előtt a volt külügyminiszter. 

2022. november 21. Reggeli gyors - részlet 2022.11.21. Balázs Péter
07:28
00:00

Nem szabad temetni Visegrádot – mondta a Reggeli gyorsban Balázs Péter volt külügyminiszter utalva arra, hogy Kassán csütörtökön megrendezik a visegrádi országok miniszterelnökeinek csúcstalálkozóját.

Mint ismert, a V4-es házelnökök e hétre tervezett pozsonyi összejövetelét lefújták, mert a cseh képviselőház és a szenátus elnöke, illetve a lengyel szejm két kamarájának elnöke a magyar kormány oroszpolitikája miatt lemondta a részvételt.

"A V4 történetében mindig is voltak hullámhegyek és völgyek" – emlékeztetett a volt külügyminiszter, aki szerint pillanatnyilag egy gödörben vagyunk. Ennek az a fő oka, hogy a másik három szövetséges ország nem osztja Magyarország oroszpárti és EU-ellenes vonalat. Erre már többször figyelmeztették a magyarokat, de az Orbán-kormány nem akar változtatni. Ugyanakkor megszavaznak minden szankciót – jegyezte meg.

 
Balázs Péter.
MTI Fotó: Soós Lajos
 

Balázs Péter kifejtette, szerinte semmilyen magyar érdek nem támasztja alá a finn és svéd NATO-tagság késleltetését, hiszen a kollektív biztonságunkat erősíti ez a két gazdag és jó hadsereggel rendelkező ország.

Nyilván arról van szó, hogy az Orbán-kormány egyetlen célja az uniós pénzek megszerzése, és ezért minden zsarolási eszközt bevet. Orbánéknek inkább az együttműködés felé kellene elmozdulniuk, csak attól tartanak, ha túl sok engedményt tesznek, akkor megbillen a rendszerük, ami az uniós pénzek hazai elosztására épült.

Itt most egy közélhúzás folyik; valahol meg fognak egyezni, de az idő telik, és ha az év végéig nem születik megegyezés, akkor a helyreállítási alap egy igen nagy részét elveszti Magyarország – mondta. 

A beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Balázs Péterrel
2022. november 21,m hétfő 07.15
riporter: Szénási Sándor