„Klubrádió
Reggeli gyors

Az oroszok trójai falova – Ezen a képen Novák sem tudott változtatni

18/11/2022 09:06

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Orbán Viktor miniszterelnök az 1989 előttről jól ismert hiánygazdaságba taszítja az országot az ársapkákkal. Magyarország az oroszok EU-s trójai falova, sem a cseh, sem a lengyel házelnök nem akart Kövérrel találkozni, Novák Katalin látogatásai sem javítottak a lengyelekkel való viszonyon. A Spiegel szerint Magyarország megkapja az EU-s milliárdokat. Nemzetközi lapszemle.

2022. november 18. Lapszemle 20221118/Kárpáti János
05:34
00:00

Magyarországon akkora az infláció, mint szinte sehol máshol Európában, októberben 21 százalék volt, de az élelmiszerek esetében a drágulás már eléri a 40 százalékot, ami egy olyan viszonylag  szegény országot, mint Magyarország, különösen keményen sújt - írja a Handelsblatt. Az okok közt említi a háborút, amely felvitte az energia és a takarmány árát, valamint azt, hogy a nyáron aszály volt Magyarországon. Orbán a drágulás ellen előszeretettel él az ármaximálás eszközével, gazdasági szempontból azonban ez veszélyes intézkedés, mert fokozatosan szétzilálja a piacokat, hiszen a mesterségesen alacsonyan tartott ár pótlólagos keresletet támaszt, és kínálati hiányhoz vezet – figyelmeztet a német lap, amely szerint a burgonya és a tojás esetében már most jelentkeznek az első következmények, és egyes kereskedők korlátozzák a megvásárolható mennyiséget.

Élelmiszerárstop - Tojás és burgonya
 
Élelmiszerárstop - Tojás és burgonya
 
Budapest, 2022. november 14. Új, a tojással és a burgonyával kiegészített, élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. november 14-én. November 9-én a kormány úgy döntött, hogy a friss tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti az árstopot az év végéig. MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt
 

 

Orbánt azonban nem befolyásolják ezek az egyensúlyhiányok – írja a Handelsblatt, és idézi Farkas Zoltán gazdasági újságírót, aki szerint az állami büdzsé túlságosan rossz állapotban van. A cikk megemlíti, hogy banki közgazdászok úgy kalkulálnak, a költségvetési deficit idén elérheti a GDP 5 százalékát is. Az olyan cégek, mint a Lidl, a Tesco, a Spar és az Auchan már most különadót fizetnek az infláció miatti "extra nyereségük" után. Ezzel Orbán beletörődik abba, hogy egyre inkább a hiánygazdaság felé kormányozza az országot, ami az 1989 előtti időkből ismert – idéz a lap egy közgazdászt.

Az EUObserver arról ír, hogy az EU és Magyarország közötti jogállamisági vitában hamarosan kiterítik a lapokat. Az uniós hírportál cikke a tétek közt nem csupán a több milliárd eurós EU-támogatás sorsát, hanem az alku részeként egyes kulcsfontosságú uniós politikák megvalósíthatóságát is említi, konkrétan megnevezve az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítség kérdését. Ez ügyben Magyarország nem akar hozzájárulni ahhoz, hogy az EU hitelfelvétellel teremtsen elő forrásokat. A többéves uniós költségvetés Magyarországnak szánt, de - jogállamisági és korrupciós aggályok miatt befagyasztott - részének ügyében holnap jár le a határideje az Európai Bizottság által elvárt 17 indítvány előterjesztésének.

A Der Spiegel már most ismerni véli a konfliktus kimenetelét: szerinte Orbán ismét számíthat az EU-milliárdokra, akkor is, ha az még nyitott kérdés, be fogja-e tartani az ígéreteit, amelyeket a jogállamiság javítása érdekében tett.

A Seznamzpravy – vagyis hírjegyzék – című prágai portál részletesen ír arról, hogy a cseh képviselőház és a szenátus elnöke is bojkottálta a visegrádi csoporthoz tartozó országok házelnökeinek a találkozóját – nem kívánt ugyanis a magyarokkal egy asztalhoz ülni. A Pozsonyban tervezett találkozó ezért elmarad, és a V4-ek együttműködése a Seznamspravy megfogalmazása szerint kómában van.

A cseh alsóház elnöke Markéta Pekarová Adamová, a konzervatív liberálisként jellemzett TOP 09 elnevezésű párt vezetője, aki korábban is többször bírálta Orbán Viktor politikáját, így az ő távolmaradása nem meglepő. Azt azonban hangsúlyosan említi a hírportál, hogy a felsőházat Miloš Vystrčil vezeti, aki a Fidesszel egyébként kapcsolatokat ápoló ODS, a Polgári Demokrata Párt politikusa. Az ODS alapítója Václav Klaus egykori cseh miniszterelnök, későbbi államfő volt, aki erősen euroszkeptikus nézeteiről ismert. A cseh portál azt emeli ki, hogy az antikommunista ellenzéki idők óta jó viszonyt tart fenn a Fidesszel Alexander Vondra, a párt kül- és Európa-politikájának a fő alakítója. Vystrčil a Seznamspravy-nak nyilatkozva azzal indokolta a bojkotthoz való csatlakozását, hogy a magyarok energiaügyi különtárgyalásokat folytatnak az oroszokkal, és meghiúsítják a közös uniós álláspont kialakítását.

Novák Katalin és kísérete 2022. augusztus 25.
 
Novák Katalin és kísérete 2022. augusztus 25.
 

 

Pekarova Adamová úgy fogalmazott a cseh hírportálnak, hogy Magyarország az oroszok trójai falova. A lap diplomáciai forrásból úgy értesült, hogy a két lengyel házelnök sem tervezte részvételét a pozsonyi V4-es találkozón. Magyarország és Lengyelország ugyan egyaránt uniós bírálatokat kap a jogállamiság ügyében, de az Ukrajna elleni orosz invázió fordulópontot jelentett kétoldalú kapcsolatukban: Lengyelország az ukránok megsegítésének a hajtómotorja, Magyarország pedig kezdettől fogva inkább hajlik az agresszor Kreml felé – olvasható a portál helyzetértelmezésében. A cseh szerző azt is megállapítja, hogy szemmel láthatóan Novák Katalin varsói látogatása sem tudta kiigazítani a kétoldalú viszonyt.