„Klubrádió
A lényeg

A járvány óta először, ismét csökkent a magyar gazdaság

15/11/2022 10:36

| Szerző: Klubrádió

A 2020-as mélyrepülés óta az idén július és szeptember közti időszak volt az első, hogy az előző negyedévhez képest zsugorodott a magyar GDP. 

Magyarország bruttó hazai terméke 2022 III. negyedévében a nyers adatok szerint 4,0 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette a KSH

A harmadik negyedévben viszont az előző negyedévhez viszonyítva már csökkenés látható – ebben az összevetésben 0,4 százalékkal mérséklődött a gazdaság teljesítménye.

A friss adatok megfelelnek az elemzői várakozásoknak, és azt mutatják, hogy recesszió következhet Magyarországon, miközben az infláció rekordokat dönt.  

A KSH szerint a harmadik negyedéves csökkenés fő oka a mezőgazdaság erőteljes visszaesése, ugyanis az agráriumon kívül a többi nemzetgazdasági ág szinte mindegyike növekedni tudott, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen a közúti jármű gyártása, a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a szállítás, raktározás, valamint a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység bővülése volt jelentős. 

2022 I–III. negyedévében a gazdaság teljesítménye a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 6,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.