„Klubrádió
Esti gyors

Szent-Iványi: Halódik a V4-es együttműködés, önsorsrontó, amit a kormány csinál

17/11/2022 19:16

| Szerző: Klubrádió/szg

Szent-Iványi volt külügyi államtitkár szerint az, hogy a csehek és a lengyelek is lemondtak egy jövő hétre tervezett V4-es találkozót, azt mutatja, hogy "gyakorlatilag halódik" az együttműködés. Hozzátette: önsorsrontó az, amit a magyar kormány csinál, mintha a sorozatos vétókkal és bojkottokkal direkt provokálni akarnák a többi EU-tagállamot.

2022. november 17. Esti gyors - részlet - 2022.11.17. Szent-Iványi István
10:06
00:00

A csehek és a lengyelek is lemondták a jövő hétre, Pozsonyba tervezett V4-es házelnöki találkozót az oroszokat hallgatólagosan támogató magyar külpolitikai álláspont miatt.

Szent-Iványi volt külügyi államtitkár szerint ennek az a különlegessége, hogy Markéta Pekarová Adamová cseh házelnök igen kemény nyilatkozattal hárította el a részvételt. Tavasz óta számos visegrádi négyes egyezményt csendben, „fű alatt” elhalasztottak, inkább az volt a kivétel, amelyet megtartottak. Az új cseh vezetés nagyon kritikus a magyar kormánnyal szemben, és a cseh házelnök most egyértelművé tette, hogy elfogadhatatlan számára a magyar kormány politikája Oroszország agressziójával kapcsolatban, az EU elleni hergelés és a hazugságok terjesztése a szankciókról. Ez nagyon határozott elutasítása az együttműködésnek.

„Gyakorlatilag halódik a visegrádi együttműködés” a magyar kormány magatartása miatt – mondta a volt londoni nagykövet. Hozzátette: ilyenkor teszik fel a szakértők a kérdést, hogy miért éri meg Orbán Viktornak ezt a politikát folytatni és a fő szövetségeseit is elidegeníteni. A V4 valamiféle védőernyőt jelentett neki, amelyre most is szüksége lenne az európai uniós eljárások miatt. A szlovák külügyminiszter is élesen bírálta nemrég a magyar kormány politikáját, sőt, lengyel részről Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt elnöke is korábban, tehát még ebben a körben is elszigetelődött a magyar miniszterelnök.

Önsorsrontó az, amit a magyar kormány csinál – fogalmazott Szent-Iványi István, mert technikailag az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások nem alakultak rosszul a szempontjukból. De sorozatban vannak ügyek: az ukrán pénzügyi támogatás, katonai kiképzési támogatás megvétózása, a globális minimumadó elutasítása és a finn-svéd NATO-csatlakozás halogatása. Vétóval fenyegetőznek az újabb szankciós csomagoknál is, mintha szándékosan provokálni akarnák a többi tagállamot és a Bizottságot azzal, hogy semmiben nem működnek együtt, amíg meg nem kapják a pénzeket – vélekedett.

A finn-svéd ügyben a szakértő szerint „nevetséges”, amivel elhárítják a ratifikálást, nevezetesen azzal, hogy túl szoros a parlament menetrendje, hiszen ennél sokkal kisebb súlyú törvényeket bármikor elfogadnak. A szakértő szerint Orbán Viktor németországi látogatása kifejezetten sikertelen volt, egyébként pedig számos EU-tagország jelezte fenntartásait, a finnek és a svédek mellett Dánia és Hollandia is. A türk tanácsban persze nyilván nem fogják bírálni őt – jegyezte meg.

A halogatással az Európai Bizottság is élhet, különösen vonatkozik ez a helyreállítási alapra, amelynél ha december 31-ig nem születik megállapodás, akkor a pénz 70 százaléka automatikusan elvész. A többi támogatás esetében nem ismerjük a Bizottság álláspontját, de lehet meglepetés, és elég nagy a tét, a magyar költségvetésnek égetően nagy szüksége lenne ezekre a forrásokra – közölte.

A teljes beszélgetéseket a lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. november 17., csütörtök 18:20
Műsorvezető: Hardy Mihály