„Köszönjük,
Reggeli gyors

Svédország és Finnország csak együtt jönnek a NATO-ba

2/11/2022 09:05

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A kormány a Matthias Corvinus Alapítványt is beveti a "Brüsszel" - az unió és az összefogás - elleni harcban. Varga Judit Amerikában kampányolt, és az ellen az unió ellen érvelt, ami szerinte olyan entitás, amelynek nincs is felhatalmazása. A törökök késlekednek a NATO-bővítés megszavazásával, de mi okuk van erre a magyaroknak? Nemzetközi lapszemle.

Minden tekintet most Magyarországra és Törökországra szegeződik, várjuk, hogy végre a két kormány ratifikálja Finnország és Svédország NATO-tagságát – fogalmazott a finn kormányfő, Sanna Marin egy nemzetközi sajtótájékoztatón. Sanna Marin már csak erre a két országra kell várni, hogy csatlakozhassanak.

A svéd miniszterelnök Finnországban
 
A svéd miniszterelnök Finnországban
 
Helsinki, 2022. október 28. Sanna Marin finn miniszterelnök (j) és Ulf Kristersson új svéd kormányfő kezet fog közös sajtóértekezletük előtt Helsinkiben 2022. október 28-án. MTI/EPA/Compic/Mauri Ratilainen
Fotó: Mauri Ratilainen
 

 

Törökország azért késlelteti a csatlakozásukat, mert Recep Tayyip Erdoğan szerint Svédország terroristáknak nyújt menedéket, akik kiadatását a Politico szerint a török elnök követeli. A Guardian szerint Erdoğan nemegyszer azzal gyanúsította meg a két NATO-tagjelöltet, hogy egységfrontot alkotnak Törökországgal szemben, amikor a kurd milíciákat rejtegetik.

A svédeket Erdoğan súlyosabb problémának tekinti, azonban a két ország megállapodott korábban abban, hogy csak együtt fognak csatlakozni. A svéd kormányfő a napokban Ankarába utazik, hogy találkozzon Erdoğannal találkozzon. Az ország eddig két állítólagos kurd terroristát adott ki, de Erdoğan még 73-at követel.

Magyarország kevésbé aggasztó, mert a múlt héten azt ígérte, hogy a parlament december közepén ratifikálni fogja a csatlakozásukat.

Az amerikai Heritage Alapítvány Anthony B. King írását közölte, amely azért élteti az Orbán-kormányt, mert bátran ellenáll a szuverenitását fenyegető veszélyeknek és a baloldali ideológiának. A hagyományos kormányzati intézkedésektől eltérve új irányt vettek Orbánék, és King szerint ebben roppant sikeresek is. Bátran belevágtak a kulturális háborúba, és akkor sem adták meg magukat, amikor a jogállami kérdésekről vagy éppen a történelmi emlékezetről esett szó. Varga Juditot idézi, aki hétfőn tartott előadást a Heritage Foundation rendezvényén, és aki szerint fényes jövő áll az európai konzervatizmus előtt.

Ez a kijelentés alapvetően megegyezik az amerikai konzervatív radikális véleményvezér, Rod Dreher elveivel, amiről „Élj, de ne a hazugságok árán!” című könyvében ír. Azaz ideje volt szembefordulni a nyugati társadalmakat uraló hagyományos értékrenddel, amely szerinte szoft önkényuralmi rendszerbe ment át. Tulajdonképpen ezzel az úgynevezett ’woke kultúra’ határait feszegeti, – nagyon egyszerűen - a liberalizmus előtti rendszert akarva visszaállítani.

Varga Judit úgy foglamazott, hogy nem ismerik el Európát mint olyan entitást maguk felett, amelynek erre nincs is felhatalmazása. Azt is mondta, hogy szuverenitás és a konzervatív értékek teljesen versenyképesek a demokráciák jogállamiságával. Varga az uniót felelősségre vonta, amiért nem engedi a tagországoknak a saját külpolitika megvalósítását. A szerző megállapítja, hogy hasonló gondolatokat fogalmazott meg Margaret Theatcher is annak idején, azt állítva, hogy az egységes uniós valuta, illetve az Unió egyre növekvő centralizmusa munkanélküliséghez, tömeges bevándorláshoz, az állampolgároknak a saját vezetőjüktől való elidegenedéséhez, majd a pártok radikalizálódásához vezet.

Megjegyzi azt is, hogy így sikerült a választásokat sorra sikerre vinni. Varga felszólította a jelenlévőket, hogy kövessék a magyar kormány példáját, ha sikert akarnak elérni.

A Politico arról ír, hogy Orbánék az adófizetők milliárdjaiból létrehozták a MCC Brussels alapítványt, azaz a Matthias Corvinus brüsszeli alapítványát, amellyel unióellenes alapítványoknak akar utat törni az uniós párti think tankekkel szemben. Orbán zavart akar kelteni Brüsszelben, fogalmaz a lap. Erről egyébként véleménycikket írt kedden az alapítvány igazgatója, Frank Füredi. (A szerző megjegyzése: három éve interjút készítettem vele a Danube Institute előadásán, és akkor még legalább a látszatra adott).

Ujhelyi István uniós képviselő a Politicónak nyilatkozva szánalmasnak nevezte, hogy képesek voltak a Matthias Corvinus Alapítványt is bevetni a Brüsszel elleni harcba. Cseh Katalin uniós képviselő szerint az alapítvány a Trump féle alt-right mozgalmakra bazíroz. Füredi pedig elmondta, kiadványt szerkesztenek arról, mitől és miért félnek Európában az emberek. Az Alapítvány november 15-én ünnepélyes keretek között startol, már most sem kislétszámú stábját egy év alatt meg akarják duplázni, és határozott céljuk az Orbán-kormánynak hátországot biztosítani, politikáját Büsszelben is a legszélesebb körben terjeszteni.