„Klubrádió
A lényeg

"Társadalmi egyeztetés" miatt halogatja a kormány a finn és a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyását

20/10/2022 14:31

| Szerző: Klubrádió

A kormány legújabb indoklása szerint azért nem veszik napirendre a finn–svéd NATO-csatlakozást, mert "még folyik a társadalmi egyeztetés" – közölte a Momentum szóvivője és frakcióvezető-helyettese, Tompos Márton. A kormány honlapjára (a Telex szerint nehezen elérhető helyre) kedden került fel két letölthető fájl az egyeztetésről, és odatettek egy emailcímet is.

A két ország csatlakozásához már csak a török és a magyar jóváhagyás hiányzik. Tompos Márton csütörtökön azt írta: a kormány elmondta, hogy miért nem tűzik napirendre a finn/svéd NATO csatlakozást: még folyik a "társadalmi egyeztetés".

Tompos Márton szerint ez a kifogás nevetséges. Hozzátette: ez csak azt erősíti, hogy a kormány zsarolási potenciálként tekint a két ország NATO-csatlakozásának kihirdetésére. A képviselő megpróbálta felvenni a külügyi bizottság napirendjére a témát, hogy – mint fogalmaz – legalább egy állásfoglalást adjunk ki, de ezt a többség leszavazta.

Ahogy a Telex írja, a kormány honlapján a dokumentumok közé – viszonylag nehezen megtalálható helyre – kedden, két napja került fel két letölthető fájl, amelyekben megtalálható a csatlakozással kapcsolatos jegyzőkönyv. Ezeknek a felső részére került egy ilyen szöveg: „A dokumentum célja a társadalmi egyeztetés elindítása és a jogalkotási folyamat átláthatóvá tétele”. Ezenkívül odatettek egy emailcímet, ahova el lehet küldeni az észrevételeket. A dokumentumokból nem derül ki, hogy az egyeztetés meddig tart.

Időközben a NATO főtitkára arról beszélt, hogy a szövetség cselekedni fog, amennyiben Svédország vagy Finnország úgy kerülne nyomás alá Oroszország vagy bármilyen más erő részéről, hogy még nem teljes jogú tagjai a katonai szövetségnek – számolt be a Reuters.