„Klubrádió
Reggeli gyors

A csehek szerint Orbánék eljuthatnak az EU-ból való kilépésig

20/10/2022 08:48

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Ma összeülnek az unió tagországának vezetői, ami egy újabb alkalom arra, hogy Orbán Viktor éket verjen az összefogásba. A kormányfő gyakorlatilag elszakadt a realitásoktól, eközben a gazdaság beleáll a földbe, de ő tovább szítja a feszültséget. Fennáll annak a veszélye, hogy ha nem sikerül megállapodni az uniós pénzekről, akkor Magyarország eljuthat oda, ahonnan már nincs visszaút, csak az Unióból való kilépést. A magyar kormányfő és médiája Amerikát teszi felelőssé az orosz agresszióért, erre reagált a nagykövetség. Nemzetközi lapszemle.

2022. október 20. Lapszemle 20221020/Csernyánszky
05:54
00:00

Ma összeülnek az Európai Unió kormány- és államfői, hogy Ukrajnáról, az energiabiztonságról és a gazdaság talpraállításáról egyeztessenek. Szinte biztosra vehető, megint kilóg majd a sorból egy kormányfő, Orbán Viktor, aki nyílt vitába kezdett az összes kollégájával az Oroszország elleni szankciókról – írja a kanadai BNN Bloomberg. Az ismételt összezördüléshez adalék a Magyarország és Brüsszel között kialakult patthelyzet, hisz még nem jutottak dűlőre az uniós források odaítéléséről.

Az EU-csúcsot előkészítő tárgyalásokat folytat Orbán Vik
 
Az EU-csúcsot előkészítő tárgyalásokat folytat Orbán Vik
 
Budapest, 2022. október 17. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) a hét második felében Brüsszelben sorra kerülő európai uniós csúcstalálkozó előkészítéseként közös videókonferencián vesz részt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, Robert Abela máltai, Alexander De Croo belga, Kiriákosz Micotákisz görög, valamint Robert Golob szlovén miniszterelnökkel a Karmelita kolostorban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Az is látszik, hogy Orbán továbbra is udvarol Putyinnak, holott a magyar gazdaság helyzete ettől még kilátástalanabb helyzetbe kerül. A politika vezérelte magyar gazdaság lerobbanása óvatosságra int mindenkit, miután az ország irányítója gyakorlatilag elszakadt a realitásoktól. Simor András egykori MNB elnök a Bloombergnek azt mondta, hogy kétségtelenül nagy szüksége van hazánknak az uniós pénzekre, de nem kevésbé fontos, hogy helyreálljon megromlott tekintélye és szavahihetősége az Európai Unióban. Ráadásul hiába sürgette a beavatkozást legutóbbi rádiós kinyilatkoztatásában a kormányfő, a forint csak egy pillanatra nyugodott le, elemzők szerint semmilyen átütő intézkedés nem történt, ami hosszabb távon kedvezően befolyásolná a magyar pénzügyeket.

Ami igazán hatna, az az uniós pénzek és befektetések visszatérése lenne, aminek kimenetele ebben a politikai közegben bizonytalan. A populisták főkolomposának, Trump kis kedvencének az elmúlt 12 évben ismertté lett illiberális politikája a keleti befolyásnak ágyazott meg, és a most megjelent óriásplakátok tovább szítják a feszültséget.

Az a kérdés, meddig vezeti még Orbán orruknál fogva a választókat, mikor jönnek rá arra, hogy nem Brüsszel és a szankciók okozzák a magyar gazdaság bajait.

Ki kellene végre derüljön, kinek az oldalán áll Orbán, amit aggódva figyelnek az uniós vezetők.

Az elmúlt napokban Ukrajnában történt rakétatámadások ellenére Magyarország továbbra sem vesz részt az ukrán katonák kiképzésében, sőt blokkolja a közös erőfeszítéseket.

Fennáll annak a veszélye, hogy ha nem sikerül megállapodni az uniós pénzekről, akkor Magyarország eljuthat oda, ahonnan már nincs visszaút, csak az Unióból való kilépés – mondta a cseh uniós ügyekért felelős miniszter, Mikulas Bek. Ez persze nem jelenti azt, hogy futni hagynák és felmentenék. Sorsdöntő pillanatok előtt állunk, állítja az EU soros elnökségét betöltő ország minisztere, mert megvan a veszélye annak, hogy nem tudunk dűlőre jutni egymással, aminek nagyon rossz kimenetele lehet – véli Bek.

Visszavágott az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége Orbánnak, aki hetek óta maró amerikaellenes kommenteket enged meg magának az ukrajnai háborúval összefüggésben – írja a BBC budapesti tudósítója. Öt egyperces videóban cáfolja és támadja a követség az elhangzottakat, aminek lényege, hogy ezek a sértő kijelentések nem Putyintól, hanem Orbántól és köreiből származnak. Gyakorlatilag jóval merészebbek, mint amit Putyin megengedne magának, és nem véletlen az időzítésük sem, hisz a nemzeti konzultációt most kezdte meg a kormány.

Ebből is szemezget a tudósítás, ami megállapítja, hogy a kormány szócsöveként működő jobboldali média egyértelműen úgy állítja be a történéseket, hogy az Egyesült Államok a felelős az oroszok által kirobbantott háborúért. Illetve a NATO, amelyik igyekszik teljes mértékben körbevenni tagállamaival Oroszországot. Eközben a magyar külügyminiszter rendszeresen látogatja orosz kollégáját Moszkvában, és tárgyal a Rosszatommal illetve a Gazprommal a további gázszállításokról és az Paks 2 beruházásáról. És hogy még jobban meg tudják győzni Orbánék az embereket, félrevezető óriásplakát-kampányba kezdtek. A helyzet abszurditására jellemző, hogy eközben gyakorlatilag végül mind a 8 szankciót megszavazta Brüsszelben a magyar kormány, ellenben itthoni retorikája nem ismer határt, ha az Uniót szidni akarja.

Az Euronews is ír az óriásplakátokról, de megemlíti, hogy a turizmus hazánkban még mindig jóval a Covid előtti szint alatt maradt. Arról írnak, hogy az uniós intézkedéseknek is köszönhetően jelentősen csökkent az Európába utazó orosz turisták száma, mivel megszigorították az oroszoknak a vízumok kiadását.