„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szent-Iványi: A magyar külügy válasza Putyin területi ajánlatára, csak lebegtetés

8/11/2022 19:27

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Szent-Iványi István szerint a magyar külügyminisztérium "lebegeti" az álláspontját azzal kapcsolatban, hogy az orosz elnök, Vlagyimir Putyin arról beszélt, Magyarországnak is jogos területi követelései vannak Ukrajnával szemben. A Megbeszéljükben azt mondta a volt külügyi államtitkár, hogy az olyan hullarablás lenne, ami miatt Teleki Pál öngyilkos lett. A "Hitlerrel egy szinten emlegetett Putyinnal" a volt külügyi államtitkár szerint senki sem akar megállapodni, mert senki nem akar a cinkosává válni. De akkor miért nem határozott a külügyminisztérium?

2022. november 08. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Szent-Iványi István - 2022.11.08.
10:20
00:00

A magyar külügyminisztérium "nem tartja helyesnek a háborús konfliktust mélyítő nyilatkozatokat. Az ilyen kijelentések helyett azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség". Szijjártó Péter minisztériuma a nyilatkozatot azután tette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Lengyelországnak, Romániának és Magyarországnak lehetnek területi követeléseik Ukrajnával szemben. A két volt KGST-ország gyorsan elhatárolódott, és kijelentették, nincs területi igényük.

Veszettség elleni védőoltásokat juttatott Magyarország az u
 
 
 
Záhony, 2021. január 28. A két országot elválasztó vörös vonal a Tisza-hídon a magyar-ukrán határátkelőhelyen Záhonyban. MTI/Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila
 

 

A magyar külügyminisztérium azonban "egyáltalán nem akar mondani semmit". A reakció egyetlen hivatalos helyen sem jelent meg, "ez a két semmitmondó mondat a magyar külügy honlapjára se került fel" - mondta a Megbeszéljükben Szent-Iványi István volt külügyi államtitkár, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ezt a két, "a dolog értelmét egyáltalán nem érintő" mondatot csak a "kormányközeli Index" kérdése után "szülték meg" a tárcánál. 

Az azonban nincs a nyilatkozatban, hogy Putyin "elfogadhatatlan provokációjáról" van szó, hanem általában, hogy "azokat a nyilatkozatok utasítják el, amik elmélyítik" - kritizált Szent-Iványi István. Arról is beszélt, hogy jelenleg is érvényben van az Antall-kormány idején kötött magyar-ukrán alapszerződés, "ami teljesen egyértelműen kimondja, hogy Magyarországnak nincs területi követelése". Szerinte elég lett volna erre hivatkozni. Ennek az elmaradását Szent-Iványi azok közé a jelek közé sorolja, hogy "valami van".

Utalt rá, hogy az utóbbi időben többen is megvádolták a magyar kormányt. Egy lengyel képviselő például azt mondta, hogy ő maga is jelen volt, amikor Putyin azt mondta, hogy Lengyelországnak és Magyarországnak lehetnek ilyen területi követelései, és ő támogatja, "nyilván" cserébe az ő területi követeléseinek az elfogadásáért, mondta a volt külpolitikus.

Szerinte az ukránoknak is vannak olyan információi, hogy "ilyen megbeszélések lehettek", és Szent-Iványi szerint a magyar kormány magatartása és ez a nyilatkozatra, a "fülsiketítő" hallgatása "az ilyen feltételezéseket megerősíti", éppen ezért lett volna fontos szerinte egy egyértelmű nyilatkozat, de ez szerinte csak lebegtetés.

Szent-Iványi szerint ebben a helyzetben, amikor "Ukrajna az élet-halál harcát vívja, ez a fajta hullarablás lenne, ami miatt Jugoszlávia megtámadása után Teleki Pál öngyilkosságot követett fel" - mondta. A gondolat is elképesztő - tette hozzá.

Teleki Pál: Merjünk magyarok lenni
 
Teleki Pál: Merjünk magyarok lenni
 

 

Putyin szempontjából szerinte a kijelentés ugyanakkor érthető, hiszen "szeretné megbontani a nyugatiak egységét, szeretné, ha Lengyelország szembe fordulna Ukrajnával", aminek most a legnagyobb támogatója. Magyarországot azonban szerinte "nincs miért" győzködni, hiszen az ő szempontjából már eddig is tökéletesen működött.

Szent-Iványi István kizártnak tartja ugyanakkor, hogy egy orosz győzelem esetén a magyar, a román vagy a lengyel kormány elfogadná az oroszok területi felajánlását, hiszen Putyint olyan agresszornak tartják, mint Hitlert, mondta: "senki nem akar vele megállapodást, és hogy konkrét hullarablás történjen. Ez cinkossá tenné ezeket az országokat".

De szerinte nincs is realitása, persze a háború elején nem lehetett kizárni, amikor az oroszok Kijevig jutottak. Azóta Ukrajna összeszedte magát és "hősiesen visszaszorította az oroszokat". Hogy ennek ellenére, mégis ilyen nyilatkozatot adott a magyar külügy, arra Szent-Iványi István azt mondta, hogy elképzelhető, a lehetőséget tartogatják, vagy valamilyen belpolitikai vonatkozása is lehet.