„Klubrádió
Reggeli gyors

Juhász: Hiába a mézesmadzag, a magyar fiatalok nem akarnak elmenni katonának

7/11/2022 15:00

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

November 1-től a különleges jogrend átalakult. Az alaptörvény különbséget tesz a hadiállapot, a szükségállapot és a vészhelyzet között. A hadiállapotról a Reggeli gyorsban Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter beszélt, aki szerint normális körülmények között nem lenne okunk aggódni, hogy a kormány visszahozza a hadkötelezettséget. Ahogy az orosz katonákat is kiképzés nélkül küldik a frontra golyófogónak, a magyarokra is hasonló sors várna egy háború esetén. Mert hiába az egyetemi pluszpontok, a lőterek, a magyar fiatalok életmódja teljesen eltér attól, amit a Fidesz gondol.

2022. november 07. Reggeli gyors - részlet 2022.11.07. Juhász Ferenc
07:14
00:00

Kétharmaddal kihirdethető a hadiállapot, ami az állampolgárokra, gazdálkodó szervezetekre is nagyobb feladatokat, több felelősséget ró, mondta Juhász Ferenc volt szocialista honvédelmi miniszter a Reggeli gyorsban. "Minél inkább belekerülünk egy háborús konfliktusba, annál több felelősség és kötelezettség hárul a különféle intézményekre, cégekre és az állampolgárokra is.

November 4. - Félárbócon a nemzeti lobogó a gyásznapon az O
 

 
Budapest, 2022. november 4. Novák Katalin köztársasági elnök (hátul, k) jelenlétében katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbócra engedik a nemzeti lobogót az Országház előtti Kossuth Lajos téren az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 66. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon. Az államfő mellett Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (b) és Kun Szabó István, a köztársasági elnök főhadsegédje (j). MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt
 

 

És akár még a sorkatonaság visszahozatala is felmerül, de Juhász szerint ezzel "az a baj", hogy nem bízunk ebben a kormányban, amúgy teljes joggal, jegyezte meg, mert "már annyiszor hágták át a törvényeket, írták át a jogszabályokat, alakították a saját képükre a dolgokat, ami mögött mindig felsejlett a saját haszonszerzés, hogy nem hiszünk nekik" - mondta Juhász Ferenc. Szerinte normális körülmények között, ez nem lenne probléma.

Arról beszélt, hogy amikor 2002-2006 között honvédelmi miniszter volt, a háborús konfliktust rendkívül állapotként aposztrofálták, teljesen természetesnek tartotta, hogy mivel az országot húszezer katona és tízezer tartalékos nem képes megvédeni, egy háborús szituációban valamennyi felnőtt egészséges állampolgár segítségére szükség van. A férfiaknak a katonai szolgálat, a nőknek a háttérben kell feladatokat ellátnia az ország védelme érdekében, és ez békeidőben normális is, de most Schmidt Mária nyilatkozatai után tart attól és gyanakvóvá teszi, hogy megint "vissza akarják vezetni a sorkatonai szolgálatot".

Ehhez a kormánypártoknak megvan a többsége. De mi történne a magyar fiatalokkal ebben az esetben? Juhász szerint "nem véletlen az, hogy az oroszok óriási bajban vannak, az igazából fel nem szerelt, ki nem képzett tartalékos katonáikkal". Golyófogónak küldik ki őket anélkül, hogy felkészítették volna őket a háborús viszonyra, a modernebb technikára. Szerinte ez nálunk is ugyanígy történne, hiszen azok a katonai technikai eszközök, amik a hadsereg rendelkezésére állnak, hónapokig tartó kiképzést igényelnek.

Nem úgy van, mint a határvadászoknál, hogy ha "megvan a nyolc általánosod, mehetsz, és majd lesz, ami lesz. Komoly szakmai és pszichológiai felkészítésre is szükség van a katonai feladatokhoz" - jelentette ki a volt honvédelmi miniszter.

A Fidesz kezdeményezéseivel kapcsolatban azt mondta, "megvolt bennük az a tudat, hogy majd az ő szavukra fognak mozdulni a magyar anyák, és szülni sok magyar férfit, akik szívesen mennek majd önkéntes katonának, de kiderült, hogy a mézesmadzag: mint a lőtérfejlesztés, az leérettségizés lehetősége, az egyetemi felvételiken adott pluszpontok, a magyar fiatal nem akar katonának menni". Ezért óriási hiány van belőlük, és ezek a részintézkedések Juhász szerint nem elegendőek ahhoz, hogy megváltozzon a fiatalok életformája.