„Klubrádió
A lényeg

Az amerikai hírszerzés szerint Putyin még mindig egész Ukrajnát akarja bekebelezni

30/06/2022 11:58

| Szerző: Klubrádió

Ugyan nagyon lecsökkent az orosz csapatok harciereje, de Putyinnak még mindig egész Ukrajna elfoglalása a célja – jelentette ki szerdán Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzési igazgatója.

"Törést észlelünk Putyin rövid távú katonai céljai és Oroszország katonai kapacitása között, egyfajta ellentmondás van az orosz elnök ambíciói és a katonaság által elérhető teljesítmény között" – jelentette ki Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzési igazgatója egy szerdai konferencián. Szerinte ugyan jelentősen lecsökkent az orosz csapatok harcereje, ami miatt csak lassú területszerzésre képesek, de annak ellenére, hogy a harcok most a donbászi térségre koncentrálódnak, Vlagyimir Putyinnak még mindig egész Ukrajna elfoglalása a célja, még úgy is, hogy ezt a célt nem fogja egyhamar elérni – írja a 24.hu.

Vlagyimir Putyin ismét figyelmeztetette Finnországot és Svédországot hogy Oroszország "megfelelőképpen” fog reagálni, ha a NATO katonai infrastruktúrát hoz létre az érintett országokban, miután a két ország csatlakozik a katonai szövetséghez. 

Az ukrán védelmi miniszter szerint ha Ukrajna elesik, más európai országok következnek. (...) Nincs értelme fokozni a már meglévő feszültséget Oroszországgal. A harmadik világháború már február 24-én elkezdődött, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, mondta Olekszij Reznyikova Sky Newsnak. 

Az ukrán erők továbbra is tartják magukat Liszicsanszkban, közölte a brit védelmi minisztérium napi jelentésében. A harcok elsősorban a város központjától 10 kilométerre található olajfinomítónál folynak, miközben az oroszok próbálják bekeríteni az ukrán csapatokat. 

Az orosz csapatok visszavonultak a Kígyó-szigetről, de míg az ukránok szerint öt kisebb hajóval távoztak az oroszok a stratégiai szempontból fontos fekete-tengeri szigetről, a hátrahagyott infrastruktúrát pedig felrobbantották; addig az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy az orosz csapatok azért vonultak vissza a Kígyó-szigetről, mert így akarnak segíteni a gabonaszállítások végrehajtásában és így "Kijev majd nem spekulálhat az élelmiszer-válságon” – derül ki Oliver Carroll, az Economist tudósítójának beszámolójából.