„Klubrádió
A lényeg

A fideszesek 80, az ellenzékiek 10 százaléka osztja a szankciókról a kormányzati álláspontot

28/10/2022 16:05

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz–KDNP szavazóinak 80 százaléka az európai gazdaságra nézve kontraproduktívnak tartja az Oroszországra kivetett uniós szankciókat. Ezzel szemben az ellenzéki szavazók kétharmada (65 százaléka) a szankciók szükségessége mellett áll ki, és alig tizedük osztja csak egyértelműen a kormányzati álláspontot – derül ki az IDEA Intézet friss felméréséből.

Az IDEA Intézet október elején között készített reprezentatív közvélemény-kutatásából az derül ki, hogy a magyar társadalom 32 százaléka szerint a háború következményeit "nem fizetheti meg az európai gazdasággal". Tizenhat százalék szerint a szankciók nélkül "az orosz agresszió már rég elérte volna célját". További 14 százalék úgy gondolja, hogy "nem szabad hagyni, hogy a háborús fegyveres konfliktus még jobban elszabaduljon, ennek pedig ára van, és azt az orosz gazdaság is jelentős mértékben megfizeti". 

Az egyes szavazótáborokon belül kevésbé szóródnak a vélemények. A Fidesz–KDNP szavazók 80 százaléka az európai gazdaságra nézve kontraproduktívnak tartja az Oroszországra kivetett uniós szankciókat. Ezzel szemben az ellenzéki szavazók kétharmada (65 százaléka) a szankciók szükségessége mellett áll ki, és alig tizedük osztja csak egyértelműen a kormányzati álláspontot.

A kutatásban arra is kitértek, hogy a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom szavazóbázisa mutat némi bizonytalanságot és megosztottságot. Egyfelől a biztos szavazó pártválasztókat tekintve a körükben a legmagasabb a bizonytalanok vagy válaszmegtagadók aránya, másfelől megállapítható, hogy ugyan 44 százalékuk a kormánypárti választókhoz hasonlóan vélekedik a szankciós politikáról, közel negyedük viszont a pártja szankcióellenes megnyilvánulásai ellenére is támogatja a korlátozó intézkedéseket.