„Köszönjük,
A lényeg

Tovább tolódhat a magyar EU-támogatások jóváhagyása

17/11/2022 12:17

| Szerző: Klubrádió

A Bloomberg és a Népszava értesülései szerint az Európai Bizottság mégsem a jövő héten, november 22-én tárgyalja a magyar helyreállítási programokat. Ha az értesülések pontosak, nagyon kevés idejük marad az uniós pénzügyminisztereknek az értékelésre az év utolsó, december 6-i ülésük előtt. Márpedig az év végéig jóvá kell hagyni a magyar programokat, különben a kormány súlyos milliárdokat veszíthet. 

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése a jövő héten vitát tart a magyar helyreállítási tervvel és a jogállamisági eljárással kapcsolatos brüsszeli tárgyalások állásáról – tudta meg parlamenti forrásoktól a Népszava.

A parlamenti vitát az Európai Bizottság (EB) keddi ülése elé időzítenék, amely a tervek szerint akkor értékelte volna a magyar helyreállítási tervet és a kormány korrupcióellenes intézkedéseit. A lap értesülései szerint azonban a biztosi kollégium – belső egyeztetések miatt – egy héttel elnapolhatja a döntést mindkét ügyben, megnehezítve az uniós pénzügyminiszterek dolgát, akiknek végső soron jóvá kell hagyniuk a közösségi támogatások felszabadítását Magyarország számára.

A Bloomberg is ezt írja: meg nem nevezett EU-s diplomatákra és hivatalnokokra alapozott információik szerint az Európai Bizottság valószínűleg mégsem a jövő héten, november 22-én tárgyalja a magyar helyreállítási programokat.

A tárcavezetők idei utolsó ülésükön, december 6-án hagynák jóvá feltételesen a magyar helyreállítási tervet, illetve határoznának a jogállamisági eljárás keretében felfüggeszteni javasolt pénzek sorsáról az EB ajánlása alapján. 

A cikkben felhívják a figyelmet: ha a biztosok késve teszik az asztalra az elemzéseket – ahogy az most valószínűnek tűnik –, akkor a pénzügyminiszterek kénytelenek lesznek újabb, rendkívüli ülést összehívni karácsony előtt. Ugyanis még ebben az évben dönteniük kell, másként Magyarország pénzes borítékja súlyos ezermilliárdokkal lehet vékonyabb: az EU helyreállítási alapjából megítélt 5,8 milliárd euró (2300 milliárd forint) hetven százaléka elveszhet. A jogállamisági eljárásban befagyasztani tervezett 7,5 milliárd euróról (3000 milliárd forint) való idei döntésre pedig jogszabály kötelezi az EU27-eket. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerdai kormányinfóján azt valószínűsítette, hogy heteken belül meglesz a megállapodás az EU-val a pénzekről. A menetrendről, a tagállamokkal a konzultálva, az EU soros elnöki posztját betöltő Csehországnak kell határoznia.

A Népszava forrásai szerint az EP többsége elégedetlen a Fidesz eddigi teljesítményével és úgy véli, hogy a hiányosságok orvoslását célzó lépések nem vezetnek valódi változásokhoz Magyarországon. Ugyanakkor az Európai Parlament véleménye nem perdöntő, nem kell hozzájárulását adnia a szóban forgó pénzek odaítéléséhez, illetve folyósításához.

(Kiemelt kép: Flickr.com)