„Klubrádió
A lényeg

Az Európai Parlament szerint nem kaphat uniós pénzt Magyarország

17/11/2022 13:58

| Szerző: Klubrádió

Az EP pártjai is megvizsgálták, hogyan teljesítette a magyar kormány az uniós források átlátható felhasználására vonatkozó vállalásait és lesújtó eredményre jutottak. Daniel Freund, a zöldek német képviselője szerint a kormány az egész bírósági rendszert foglyul ejtette és Orbán rokonai élvezhetik a büntetlenséget.

November 19-ig kell a magyar kormánynak bemutatnia, hogyan teljesítette azokat az ígéreteit, amelyek garantálják az uniós források átlátható felhasználását, egyúttal megszüntetik a korrupciós kockázatokat. Erről a kormány az Európai Bizottsággal egyezett meg, a tagállamok pedig jóváhagyták. Amennyiben a bizottsági értékelés alapján az EU-s források továbbra is veszélyben vannak Magyarországon – és ezt az álláspontot kétharmados többséggel az EU többi tagja is támogatja –, akkor a javaslat értelmében 7,5 milliárd eurónyi (3000 miliárd forint) forrást fagyasztanak be a kohéziós alapokból.

Az EP pártjai is megvizsgálták, hogyan teljesítette a magyar kormány a vállalásait és lesújtó eredményre jutottak: két intézkedésre mondták, hogy megfelelő, további hármat pedig már a gyakorlatba is átültetett a magyar kormány. Az összes többi azonban vagy nem elegendő és megfelelő az aggodalmak eloszlatására, vagy pedig egyszerűen nem telhetett még el annyi idő, hogy kiderüljön, a gyakorlatban is megvalósulnak-e a remélt célok – foglalja össze a hvg.hu.

Petri Sarvamaa, az Európai Néppárt finn politikusa szerint Magyarország hirtelen elkezdett a jó irányba haladni, megtett néhány lépést, de a 17 vállalás elemzése alapján "nem juthatunk arra a következtetésre, hogy mindent helyreállították a jogállamiság védelme érdekében, de még a költségvetés védelmében sem". Hozzátette, hogy az Európai Bizottság egy kötélen akart átmenni a Niagara vízesés fölött és nagyon szűken értelmezte a jogállamisági mechanizmust.

Eider Gardiazabal Rubial spanyol szociáldemokrata spanyol képviselő arról beszélt, hogy a helyreállítási alapokra vonatkozó pályázat értékelésekor az Európai Bizottság feltételként támaszthatja az országspecifikus ajánlások teljesítését, ide tartozik például az igazságügy függetlenségének helyreállítása. 

Moritz Körner, az Megújuló Európa liberális frakció részéről kijelentette, hogy nem lehet olyan jogszabályok végrehajtásáról beszélni, amelyek még papíron is alig léteznek. Szerinte azt a megoldást kell választani, hogy vissza kell tartani a pénzt, aztán majd ha a gyakorlat igazolja az ígéreteket, akkor lehet úgy dönteni, hogy felszabadítják a forrásokat. Megjegyezte azt is, hogy a Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek a személyes felelőssége merül fel, ha hagyja, hogy Magyarország a korrupció útján menjen tovább.

Daniel Freund, a zöldek német képviselője is utalt az igazságszolgáltatás helyzetére, mert szerinte a kormány az egész bírósági rendszert foglyul ejtette és Orbán rokonai élvezhetik a büntetlenséget. Hozzátette, hogy az Integritás Hatóság nem ügyészség, nem rendelkezik a kellő hatáskörrel, de megoldásként az Európai Ügyészséghez való csatlakozást említette.

A képviselők szerint ebben a helyzetben alkalmazni kell a pénzügyi szankciókat és be kell fagyasztani a Magyarországot illető uniós források egy részét, vagyis az Európai Bizottság által javasolt 7,5 milliárd eurót, a kohéziós források egyharmadát. Azt is kijelentették, hogy ha a jogállamisági eljárás úgy zárul le, hogy továbbra is fennmaradnak az aggályok, vagy azok egy része, akkor elképzelhetetlen, hogy a helyreállítási alapokból pénzhez jusson Magyarország.

Ugyanis azokra a forrásokra is vonatkozik a jogállamisági mechanizmus. Ha a helyreállítási alapokról az év végéig nem születik döntés, a Magyarország számára szignált összeg 70 százaléka elvész.

Az Európai Parlament egyébként nincs döntési helyzetben sem a jogállamisági eljárás, sem pedig a helyreállítási alapok kapcsán. Álláspontjuk politikai nyomásgyakorlásként értelmezhető. Amiből a Parlament nem is akar engedni, ennek köszönhető, hogy jövő héten hétfőn az EP plenáris ülésének a napirendjére került a Magyarországgal szembeni jogállamisági mechanizmus értékelése, a vitát pedig csütörtökön állásfoglalás követi.

Ugyanakkor kérdés, hogy az Európai Bizottság mikor készíti el az értékelését a magyar vállalások teljesítéséről és fogalmazza meg javaslatát. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón arról beszélt, heteken belül megállapodás születhet az Európai Bizottsággal.

(Kiemelt kép: Flickr.com)