„Klubrádió
A lényeg

Elegük van Orbánból, bojkottálják a pozsonyi V4-találkozót

17/11/2022 10:45

| Szerző: Klubrádió

A cseh házelnök szerint a magyar miniszterelnök Oroszország trójai falova.

Elmarad a V4-ek házelnökeinek jövő péntekre tervezett pozsonyi találkozója: a cseh és a lengyel házelnök bojkottot jelentett be a magyar kormány oroszpolitikája miatt – írja a Seznamzpravy.cz nyomán a hvg.hu.

A csehek részéről Markéta Pekarová Adamová házelnök – aki többször is bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikáját – és a szenátus elnöke, Miloš Vystrčil is visszamondta a találkozót.

Adamová a lapnak elmondta, mindig a magyarok azok, akik utolsóként csatlakoznak a szankciós csomaghoz, engedményeket követelnek és azzal fenyegetőznek, hogy nem támogatják a további szankciókat. „Ráadásul képesek a háború kérdését Magyarországon felhasználni az EU ellen. Ők Oroszország trójai falova, és fontosnak tartom, hogy egyértelmű jelzést küldjünk nekik, hogy ez elfogadhatatlan”.

Putyin Budapesten - Sajtótájékoztató az Országházban
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A lap diplomáciai forrásai szerint a lengyel szejm két kamarájának vezetői sem vettek volna részt a találkozón.

Néhány napja a szlovák külügyminiszter, Rastislav Káčer fogalmazott úgy: "az érvek, amelyeket a magyar kormánytól hallunk, gyakran megegyeznek azokkal, amelyeket a Kreml propagandája használ az információs háborújában. A szankciók semmiképpen sem károsabbak Európa számára Ha ez igaz lenne, Oroszország nem lázadozna ellenük. Magyarország ezzel a nézettel egyedül van az Európai Unióban, és teljesen elszigetelődött a többi nyugati szövetségesétől”.