„Klubrádió
A lényeg

Cseh miniszter: Orbán megosztó, de az EU nem szeretné, ha Magyarország kilépne

18/10/2022 10:56

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország Európa-ügyi minisztere, Mikulas Bek szerint elképzelhető, de nem kívánatos Magyarország távozása az Európai Unióból. Bek úgy véli, Magyarország még visszatáncolhat a szakadék széléről, ha rendezi a jogállamisággal kapcsolatos problémákat.

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország Európai ügyekben illetékes minisztere az rtl.hu-nak azt mondta, nem lepte meg, hogy Orbán Viktort a prágai uniós csúcson kifütyülték, mert megosztó politikusnak számít, nézetei nem számítanak az európai politikai életben bevettek közé. Mikulas Bek számára elég világos, hogy a Magyarország és a többi uniós tagállam között a feszültség évek óta egyre nő. Szerinte most még van visszaút, lehetőség arra, hogy Magyarország visszatáncoljon a szakadék széléről, és megoldódjanak az uniós forrásokkal és a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos kérdések.

Bek megjegyezte, egyre nő azoknak az ügyeknek a száma, amelyekben Magyarország az uniós politikusok többségének álláspontjától eltérő véleményt fogalmaz meg. A cseh miniszter nem szeretné, ha mindennek az uniós kilépés lenne a vége. Ez ellentétes lenne az EU érdekeivel is. A kormánynak lépéseket kellene tennie azért, hogy javítson a helyzet megítélésén.

Elég világos, hogy a jogállamisággal kapcsolatban rengeteg olyan kérdés van, amikre az Orbán-kormány nem adott kielégítő választ – írja összefoglalójában a 24.hu.

Mikulas Bek szerint a visegrádi együttműködés (V4-ek) európai szinten nem igazán fontos, kormányai sem egységesek, az ukrajnai háború kitörése óta pedig egyre nagyobbak a nézeteltérések, amiben a magyar kormány hozzáállása is szerepet játszik.

Az EU Általános Ügyek Tanácsának ülése
 
Mikulas Bek
 
 Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek