„Klubrádió
Hetes Stúdió

Cseh nagykövet: Van esély kompromisszumra Magyarországgal

19/06/2022 13:18

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Júliustól Csehország veszi át az Európai Uniós soros elnöki tisztségét. Mire számíthat Magyarország a következő félévében? Van esélyünk arra, hogy kapunk Covid-felzárkózási segélyt és a hétéves költségvetésből is részesülünk? Vagy továbbra sem értünk szót Brüsszellel és elakadnak a hazai fejlesztések  – erről Tibor Bial cseh nagykövetet kérdezte Budapesten Csernyánszky Judit.

2022. június 18. Hetes Stúdió / részlet, 22.06.19. Interjú Tibor Biallal
11:09
00:00

"A 7-es cikkely az Európai Unió soros elnökségének napirendjére kerül, lesznek meghallgatások, remélhetőleg előrelépés lesz a viták eredménye" – mondta el a Klubrádiónak Tibor Bial Csehország budapesti nagykövete, aki úgy fogalmazott, addig nincs baj, amíg fenntartható a párbeszéd. Addig van és lesz lehetőség a kompromisszumra.

Lényegében ugyanezt mondta az utóbbi időben egyre kisebb aktivitást mutató Visegrádi Négyek együttműködésével kapcsolatban is. Elismerte, vannak nehézségek a régi, harmonikus kapcsolatok további fenntartásában, de a kapcsolat nem szakadt meg a tagországok között.

Beszéltünk természetesen az Oroszországgal szembeni olaj- és a gázimport uniós tilalomról, és arról, hogy mi várható ezügyben a továbbiakban. Magyarország folyamatosan aladályokat állít a pályán. Bial nem tartja kizártnak, hogy ismét egy platformra kerül Csehország és Magyarország a gázembargó kérdésében, mint ahogy ez történt az olajimport esetében is.