„Köszönjük
Reggeli gyors

Balázs Péter: Damoklész kardja ott függ Orbán feje fölött

24/08/2022 12:43

| Szerző: Klubrádió

Az utolsó pillanatban elküldte válaszát a kormány az Európai Bizottságnak a jogállamisági eljárással kapcsolatban. Balázs Péter volt uniós biztos, korábbi külügyminiszter elmondta, ez már egy második levél, az első válasz nem volt elegendő, kiegészítést kért a Bizottság, tehát ez most tulajdonképpen az utolsó lehetőség. Úgy fogalmazott: "Damoklész kardja ott függ Orbán feje fölött", hogy az eddigi pávatáncokkal eljut-e a falig, és az Uniónak is színt kell vallania, hogy tud és akar-e feltételeket érvényesíteni.

2022. augusztus 24. Reggeli gyors / részlet, Balázs Péter (22.08.24.)
07:34
00:00

Varga Judit igazságügyi miniszter hétfő éjszaka közleményben jelentette be, hogy a magyar kormány hivatalos levélben válaszolt az Európai Bizottságnak a jogállamisági eljárással kapcsolatos felvetéseire. „A magyar Kormány átfogó intézkedéscsomagot tett le az asztalra azzal a céllal, hogy a Bizottság valamennyi aggályát orvosolja” – közölte. Varga szerint a választ intenzív egyeztetés előzte meg. „Egy hónap alatt 10 videókonferenciát és számos megbeszélést tartottunk a Bizottsággal, százat is meghaladja a köröztetett és egyeztetett intézkedési tervezetek száma”.

Erről a válaszról kérdeztük Balázs Péter volt uniós biztost, korábbi külügyminisztert, aki azt mondta: „a dráma gyorsul”, de nem tudjuk, hogy mennyire közeledett a kormány által írott, állítólag nagyon részletes levél az Európai Unió normáihoz, elvárásaihoz. Mindenesetre furcsa a szereposztás, hogy Varga Judit írta alá a levelet és Navracsics Tibor tárgyal, tehát „megegyezésre hajló, mosolygós diplomatát küldtek Brüsszelbe”, miközben a külügyminisztérium sehol. Az EU-s pénzek tisztességes elköltéséről kellene meggyőzni az összes illetékest, tehát arról, hogy ezeket átlátható módon, elszámoltathatóan, jó célokra használják.

Ez a rendszer olyan, amelyet az állam foglyul ejtésének is szokták nevezni, jogi eszközök függönye mögött zajlik a jövedelmek átcsoportosítása, óriási piaci szegmensek elfoglalása. Ezzel a jelenséggel küzd most az EU. Azt a pénzt, amelyet más tagállamoktól csatornáznak át az Unió szegényebbik felére, tehát Magyarországra is, azt szeretnék, ha tényleg felzárkóztatási célokra használnák.

Ezt nagyon nehéz megfogni – folytatta a volt külügyminiszter –, mert a jogállamiságról folynak a viták. Hogy mi a jogállamiság, azt nem könnyű definiálni, de nagyon jól körbe lehet járni bizonyos területeivel. Ilyenek az egyszereplős közbeszerzések, az ügyészség lehetőségei (mennyire mehet utána a csalásoknak), de korábbi levelekben előjött az egyetemek kiszervezése, a földvásárlások, a balatoni ingatlanok, a Budapest Airport részvényei, és így tovább. Azt nem tudjuk, hogy az utolsó pillanatban elküldött „paksamétában” ezek közül mi szerepel.

Ez most már egy második levél, az első válasz nem volt elegendő, kiegészítést kértek, ez most tulajdonképpen az utolsó lehetőség. A közvetítő intézmény az Európai Bizottság, ott több biztos szakterületét is érinti: a költségvetés, a területfejlesztés, két biztos foglalkozik magával a jogállamisági problémacsomaggal (Jourová és Reynders), illetve ott vannak az egyes szakterületek, mint az energetika vagy a környezetvédelem. A Bizottság összeállítja a szakvéleményét, de a döntés tulajdonképpen a másik két uniós intézmény kezében van. Az egyik az Európai Parlament, a másik a tagállamok tanácsa. Az EP „igen erősen rajta van ezen a témán”, többször megnyilvánult, politikai normákat támaszt és azt mondja, hogy „nem lehet Csáki szalmájaként kezelni az uniós pénzeket”. Az igazi döntés a Tanács kezében lesz; ha a Bizottság úgy találja, hogy nem teljesen hibátlan a jogállamiság helyzete és nem lehet minden pénzt odaadni a jelenlegi magyar kormánynak, akkor ez a tagállamok elé kerül. Ott a 27-ből 15 tagállam el tudja dönteni, hogy adjanak-e pénz vagy mennyit adjanak, ennek a 15-nek az Unió lakosságának a kétharmadát kell képviselnie (ez az úgynevezett kettős többségi szabály).

Tehát Balázs Péter értékelése szerint „Damoklész kardja ott függ Orbán feje fölött”, hogy az eddigi pávatáncokkal eljut-e a falig, és az Uniónak is színt kell vallania, hogy tud és akar-e feltételeket érvényesíteni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Reggeli gyors
2022. augusztus 24., szerda 08:33
Műsorvezető: Para-Kovács Imre