„Klubrádió
Esti gyors

Balázs Péter: Rájöttek végre Brüsszelben, hogy itt az egész rendszer romlott

12/09/2022 21:01

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A Der Spiegel értesülése szerint Ursula von der Leyen kiegyezne Orbánnal az uniós pénzek kifizetését illetően. Balázs Péter volt külügyminiszter azonban szkeptikus ezen értesüléssel kapcsolatban. Az Esti gyors című műsorban arról beszélt, hogy a magyar kormány kezét, lábát törve igyekszik hihető ígéreteket tenni az Európai Bizottságnak. 

2022. szeptember 12. Esti gyors - részlet 2022.09.12. Balázs Péter
06:51
00:00

A Der Spiegel értesülése szerint Ursula von der Leyen kiegyezne Orbánnal az uniós pénzek kifizetését illetően. Balázs Péter volt külügyminiszter azonban szkeptikus ezen értesüléssel kapcsolatban. Szerinte inkább az látszik, hogy fordulat történt a magyar taktikázásban, elsősorban, amikor visszavonták az ütköző minisztereket, és helyükre Navracsics Tibort küldték Brüsszelbe tárgyalni. Másrészről pedig az Európai Uniót eddig vadul támadó Varga Judit igazságügyi miniszter, most kedélyesebb modorra váltott Brüsszelben. Ebből az látszik, hogy nagyon kellene a pénz a kormánynak – mondta Balázs Péter.

Ugyanakkor előkerültek olyan dokumentumok, amelyekből az látszik, hogy a helyzet talán súlyosabb, mint gondoltuk volna – célzott a volt külügyminiszter Johannes Hahn költségvetési biztos levelére. Hahn felhatalmazást kért magának az Európai Bizottságtól több olyan területen is, mint amikről eddig szó volt. Nemcsak a közbeszerzések, hanem a földárverések, a közalapítványok ügye, és az igazságszolgáltatás, illetve a jogbiztonság témaköre is megjelent a levélben. Továbbá Hahn bizonyos operatív programoknál 70 százalékos visszatartást javasol, bár ezek csak irányadó számok, amik véglegesítése még tárgyalások tárgyát képezik – tette hozzá Balázs Péter.

"Most jöttek rá végre Brüsszelben, hogy itt az egész rendszer romlott" - mondta a volt külügyminiszter. Az Uniónak is nyilvánvaló már, itt minden lyukon át szivárog ki a pénz ellenőrizhetetlen csatornákon. Kérdés, hogy Brüsszelben még mennyi ígéretet hisznek el, vagy akarnak elhinni, hogy azt mondják, valamennyi pénzt megítélnek, ha szigorú ellenőrzések mellett is. A magyar költségvetés nagyon rá van szorulva ezekre a pénzekre: kezüket, lábukat törik, hogy ígéretekkel valahogy megnyerjék a bizottságot, de az is látszik, hogy még nincsenek az egyeztetések végén, a Bizottság javaslata pedig még csak most formálódik.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Esti gyors/Interjú Balázs Péterrel
2022. szeptember 12., hétfő 18:38
Riporter: Dési János