„Köszönjük,
Reggeli gyors

Miért nem perelte mégsem az EP a Bizottságot?

4/08/2022 13:12

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Az Európai Parlament köteleztetni akarta volna az Európai Bizottságot arra, hogy indítsák meg a kondícionalitási (jogállamisági) eljárást a magyar kormány ellen. Ennek érdekében az EP keresetet nyújtott be a Bizottsággal szemben az Európai Bírósághoz. Ugyanakkor a kereset már a benyújtás pillanatában okafogyottá vált, mivel mire a Bíróság kitűzte volna az első tárgyalási napot, a Bizottság már megindította a jogállamisági eljárást a magyar kormány ellen – erről Lattmann Tamás nemzetközi jogász beszélt a Reggeli gyors című műsorban. 

2022. augusztus 04. Reggeli gyors 2022.08.04. Lattmann Tamás
07:55
00:00

Az ügy előzménye, hogy a Bizottság késlekedett megindítani a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben, holott erre jogszabály kötelezte. A halogatás azért történt, mert a tagállami vezetők alkut kötöttek a Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel, hogy a Bizottság addig nem indítja meg a kondícionalitási eljárást, amíg a Bíróság ki nem mondja a 2021 január 1-jén hatályba lépett uniós jogszabály érvényességét – mondta Lattmann Tamás. 

Az EU Parlament egyes képviselői ezért elégedetlenek voltak a Bizottság munkájával, és az említett mulasztási keresettel próbálták volna a Bíróságnál kijárni, hogy a Bizottság kezdje meg az eljárást a magyar kormány ellen. Azonban a Bizottság abban a pillanatban megindította az eljárást, hogy a Bíróság kimondta az erről szóló jogszabály érvényességét – mondta a jogász. 

Lattmann szerint ekkor már nem (és ezt megelőzően sem) volt gyakorlati értelme a Parlament keresetének. A Parlament lépésének annyi haszna lehetett, hogy elhárítsa a vélt vagy valós politikai nyomásgyakorlást a Bizottságról. Ebből kifolyólag a bizottságnak nem kell kalkulálnia a Parlamenttel a magyar kormánnyal folytatott vitájában.

A kereset elengedésének semmi hatása nincs arra a folyamatra, ami a magyar kormány és a Bizottság közt zajlik. Az egyik vitás pont a koronavírus-helyreállítási alap, amely esetén a Bizottság jogosan vitatja a magyar kormány igényléseit. A másik, hogy a Bizottság az Európai Tanács elé milyen jogállamisági kérdéseket fog vinni, amelyek alapján az uniós pénzek elosztásáról döntenek majd – mondta Lattmann.

Azonban a felek még messze állnak attól, hogy megállapodásra jussanak. Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter nincs könnyű helyzetben, ugyanis őneki kell a kormány ígéreteiről meggyőzni a Bizottságot, azonban a kormány hazai politikája sokszor ellentmondásban áll ezekkel az ajánlásokkal – zárta Lattmann. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/interjú Lattmann Tamással
2022. augusztus 04., csütörtök 07:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert