„Köszönjük,
A lényeg

Navracsics: Egy közösségben élünk, a dolgom meggyőzni az EU-t, hogy a mi megoldásunk a jó

20/07/2022 09:01

| Szerző: Klubrádió

A területfejlesztési miniszter szerint ha az unióban meg tudják győzni arról, hogy az uniós megoldások a jók, akkor azokat itthon közvetíti.

"A tárgyalássorozat mára eljutott oda, hogy igazából lényeges technikai, szakpolitikai kérdésekről már nem nagyon van szó. Nagyon közel áll egymáshoz a Bizottság és a kormány álláspontja" – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az MCC Scrutonban.

A 444 cikke szerint a politikus arról beszélt, hogy szerinte az év második felében aláírhatják a megállapodást a felek. Eltekintve attól, hogy júlissal már az év második felében vagyunk, az idő mindenképp sürgető, a magyar helyreállítási tervet az év végéig el kell fogadtatni, különben a támogatás 70 százaléka elvész. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb novemberben mindenképpen el kell fogadnia a Bizottságnak a tervet, amit Magyarország még le sem adott. A helyreállítási alapban (RRF). 5,8 milliárd euró támogatás van függőben, és további 9,6 milliárd euró kedvezményes hitelt tartanak fenn Magyarország számára.

"Mindig könnyebb megsértődni és rácsapni az ajtót a másikra, és kivonulni. Nehezebb ott maradni, de én azért kapom a fizetésemet, hogy ott maradjak, és próbáljam meggyőzni őket, hogy a mi megoldásunk jó, illetve ha ők meg tudnak engem győzni, hogy az ő megoldásuk a jó, akkor pedig ezt itthon megpróbálom átvezetni" – mondta.