„Köszönjük,
A lényeg

Brüsszel bekérte a kormánytól azokat a törvényjavaslatokat, amelyeket a helyreállítási pénzekért fogadnának el

19/07/2022 15:56

| Szerző: Klubrádió

A magyar kabinet egyre magabiztosabb az uniós pénzekkel kapcsolatban, pedig az Európai Bizottság kemény feltételeket szabott.

A kata átalakítása Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint 50 és 300 milliárd forint közötti pluszbevételt hozhat, a rezsicsökkentés visszavágásából pedig – a korábbi energiaárakkal számolva – nagyjából 1300 milliárd forint spórolható meg. Az összes bejelentett megtakarítás még a kormányzati tervek szerint sem éri majd el a négyezer milliárd forintot. Ehhez képest az Európai Unió Helyreállítási Alapjából Magyarországnak járó keret összesen hatezer milliárd forint – ha a kedvezményes hiteleket is beleszámítjuk. Így már érhető, miért teker annyira a magyar kormány, hogy ehhez a pénzhez minél előbb hozzájuthasson - írta a 24.hu.

Magyarországnak az év végéig van ideje megegyezni a Helyreállítási Alapból származó, vissza nem térítendő támogatásokról, amelyek összesen több mint 2300 milliárd forintot jelentenek. A kedvezményesen felvehető hitelekkel kapcsolatban valójában a jövő év közepéig van még időnk megegyezni, ez teszi ki az összeg maradékát.

Magyarországnak mindenképpen új pályázatot kell majd benyújtania, ha az elvi megegyezés megszületik. Egyrészt azért, mert a korábbi pályázatban teljesen máshol voltak a hangsúlyok, és az elérhető pénz jó részét nem is kértük. Másrészt azért, mert közben az előző év gazdasági teljesítményéhez igazították az elérhető összeget, így majdnem 1,5 milliárd euróval kevesebb pénzt kaphatunk.

A magyar kormány nemrég látványos gesztusokat kezdett tenni Brüsszelnek. Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón négy olyan nagy területet jelentett be, amelyeken hajlandó a kabinet engedményeket hozni.

  • Ezek közé tartozik az egyszereplős közbeszerzések arányának csökkentése az állami pályázatoknál.
  • A törvényalkotás előtti társadalmi egyeztetés meghosszabbodik, vagyis nem fognak ennyire gyorsan átverni törvényjavaslatokat. Ennek némiképp ellentmond, hogy a kormány pont a katatörvénnyel kapcsolatban tette ezt meg, de ott éltek a lehetőséggel, hogy sürgősséggel fogadják el a módosítást, ami egy kissé más menetrend, mint amiről itt szó van.
  • Lesz bírósági jogorvoslati lehetőség az ügyészséggel szemben korrupciós bűncselekményeknél. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ügyészség nem utasíthat el egyedül vádemeléseket korrupciós ügyekben.
  • A források jelentős részét az energiafüggetlenségre fogják költeni.

Varga Judit igazságügyi miniszter, aki az uniós ügyekért is felel a Financial Times-nak adott interjújában azt mondta, hogy a tárgyalások a korábbinál magasabb szintre emelkedtek, és végre elkezdhetnek tárgyalni az elérendő mérföldkövekről is, ezek alatt azoknak a politikai engedményeknek a sorát értheti, amelyeket az EU elvár a pénzért cserébe.

Varga a lapnak örömmel mesélte, hogy eddig konkrétumokról nem beszéltek, de most az Európai Bizottság közölte, hogy szeretnék látni a törvénytervezeteket, amelyeket a korábban említett területeken tervez benyújtani a kormány. Erről korábban szerinte nem volt még szó a tárgyalásokon.

Az Európai Bizottságnak viszont még további kérései is vannak a magyar kormányhoz. További lépéseket szeretnének látni például az antikorrupció terén, ami akár az Európai Ügyészséghez való csatlakozást is jelentheti. Ebből Magyarország eddig kimaradt, így az uniós szervezet nem vizsgálhat az országon belül korrupciós ügyeket.

A megegyezés előtti akadályként ott van még az Európai Parlament is, amely rosszul reagálna egy olyan megegyezésre, amellyel Magyarország nem hozna elég áldozatot a korábbi konfliktusos ügyekben.