„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán éltető ereje az ellenséggyártás

1/08/2022 08:02

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

"Sorosnak, mint minden rossz origójának folyamatos emlegetése a zsidó szó használata nélkül elégíti ki az antiszemitizmus iránt soha meg nem szűnt igényt." Csernyányszky Judit nemzetközi lapszemléje.

2022. augusztus 01. Reggeli gyors - részlet 22.08.01. Csernyánszky Judit lapszemléje
06:04
00:00
Keleten a helyzet változatlan – címmel írt véleménycikket a Klubrádió elnöke a Süddeutsche Zeitung hasábjain. Arató András tollából olvashatjuk, hogy a független Klubrádió sorsa kitűnően példázza az "illiberális demokrácia” természetét például abban is, hogy a kormányzó párt és a vele szövetséges kamupárt döntő mértékben uralja az összes médiatípust. Megállapítja, noha a választás napján valószínűleg nem követtek el csalásokat, de a hazugságra épülő kampány sikerrel járt. Azt hazudták, hogy az ellenzék háborúba küldené a fiainkat, s a propaganda nem maradt hatástalan. Az Orbán-rendszer egyik alapvető eleme az állandó ellenséggyártás. Sorosnak, mint minden rossz origójának folyamatos emlegetése a zsidó szó használata nélkül elégíti ki az antiszemitizmus iránt soha meg nem szűnt igényt.

Orbán Viktor Forrás: Facebook
 

Arató megosztja aggályát, aligha lesz rendszerszintű változás, mégha a Fidesz-kormány végre is hajtaná az Európai Bíróság esetleges verdiktjét, miután utóbbi visszaigazolná az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásait, ami például a Klubrádiót is érinti. Az ügyészség, a bíróságok és az állam más szervei továbbra is közvetlen politikai befolyás alatt maradnának. Kérdés az is, milyen garanciákat követel meg az Unió a jogállam helyreállításához, a rendszerszintű korrupció felszámolásához, mielőtt az európai adófizetők pénzét az Orbán-kormány rendelkezésére bocsájtja. Végül a Klubrádióra vonatkozó részből megtudjuk, a jogtalanul elvett frekvenciát ideiglenes jelleggel, pályázat nélkül elnyerve és törvényi előírásokat megszegve a kormány számára kedves műsorszolgáltató használja. Időközben ugyan kiírta az egypárti Médiatanács a pályázatot, ami 1 pontos különbséggel nem a Klubrádió javára dőlt el egy olyan szempont alapján, amelyik sem törvényben, sem a pályázati kiírásban nem szerepel.

2010-től, azaz Orbán hatalomra kerülése óta 50%-ot veszített értékéből a Forint az Euróhoz képest, a zloty 23-at, és az orosz háború óta a helyzet tovább súlyosbodik – írja a Reuters legfrissebb elemzésében. Ám, ha mindez nem lenne elég, még ott van kockázati tényezőnek a visszatartott uniós alapok sora, amelyekhez a jogállami normasértések és egyéb kötelezettségszegési eljárások miatt nem juthat hozzá az Orbán-kormány mindaddig, amíg a szükséges feltételeket nem teljesíti. Az eurózónához történő csatlakozás még a láthatáron sincs, így egyre több magyar állampolgár illetve multicég keresi annak a lehetőségét, hogyan tudja áthidalni a pénzügyi nehézségeket. Egyrészt egyre több cég – főképp az IT-szektorban - a szerződéses kifizetéseket forintról euróra váltotta az elmúlt 3-4 hónapban, illetve havonta extra juttatásokkal igyekeznek kompenzálni az szerződő feleket. Ehhez is igazodva döntött a kormány szombaton arról, hogy a cégek euróban és dollárban is fizethetik adójukat. Az ingatlanpiacon megtriplázódott az euróban történő kereskedelem, de hasonló a helyzet például a bútorpiacon is, hisz a napi árfolyammozgás szinte követhetetlen.

 Fotó: Pixabay
 

Magyarország rasszista teljhatalmú urát imádják az amerikaiak – írja szerkesztőségi véleménycikkben a Washington Post. Noha hazánk GDP-je Kansas államénál kisebb, lakossága pedig Michigannél, mégis az amerikai jobboldali populisták elsőszámú példaképe lett a magyar autokrata vezető. Miközben az európai kormány- és államfők mellőzik és nagy ívben elkerülik Orbánt, Amerika konzervatívjai tárt karokkal várják augusztus 4-én Dallasban, a CPAC aktivista-propaganda rendezvényén. Rá se rántanak retrográd és rasszista retorikájára, arra, hogy bírálta az Egyesült Államokat az oroszok ellen bevezetett szankciók miatt, viccelődött a náci gázkamrák kifejezéssel és a kevert fajú lakosság terminológiát pedig a náci ideológiából vette kölcsön. Igaz, jegyezi meg a szerkesztőségi cikk, ma a CPAC alapvetően Donald Trump partizánjaiból áll, akik maguk is szélsőségesek lévén veszélyes konspirációs elméleteket hirdetnek. Miután Orbán ideológiája az amerikai értékek antitézise, a dallasi rendezvényre történő meghívást azonnal vissza kellene vonni. Ám minden jel szerint ez nem történik meg, sőt ujjongva fogadják majd amerikai hívei.

Donald Trump és Orbán Viktor találkozója Washingtonban
Washington, 2019. május 13. Donald Trump amerikai elnök (b) és vendége, Orbán Viktor miniszterelnök a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében, ahol a magyar kormányfő beírt az vendégkönyvbe 2019. május 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Az uniós parlament pártvezetői, a Conference of Presidents of the EU Parliament - egyre élesebben elítélik Orbán tusványosi kevert faj elméletét, amit egyértelműen náci propagandának tartanak - erről ír a Deutsche Welle a dpa és az AFP, a német és a francia hírügynökség tudósításai alapján. Elfogadhatatlan, mert tagadja az alapokmányban lefektetett uniós értékeket, s ennek nincs helye a mi társadalmunkban – fogalmaznak. Az Európai Bizottságot, valamint a Tanácsot pedig arra szólították fel szombati közleményükben, hogy a lehető leghatározottabban utasítsák el az orbáni nézeteket. Erre egyelőre csak a szlovák aktuality.sk portálnak adott interjúban reagált Ursula von der Leyen, aki hasonló véleményt adott közre a rasszizmus ellen tiltakozva. Miután a román külügyminiszter, a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is elítélte Orbán elméletét, Kovács Zoltán nemzetközi szóvivő közölte, a kormányfőt mindenki félreértelmezi, és sokkal nagyobb figyelmet szentelnek a rasszista kinyilatkoztatásnak, mint amilyen súllyal az szerepelt a beszédben.

Orbán beszéde Tusványoson 22.07.23.
Fotó: Klubrádió/Molnár Tamás
 

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2022.08.01., hétfő 06:00
Riporter: Csernyánszky Judit