„Klubrádió
Hetes Stúdió: Megbeszéljük a hetet

Bokros: Ha Orbán becsavarodik, amire van esély, jöhet a Huxit

21/08/2022 09:15

| Szerző: Klubrádió

Magyarországon a kormány nem enyhíti, hanem fokozza a válság következményeit. A kedvező gazdasági körülmények között fölöslegesen, úgynevezett cikluserősítő gazdaságpolitikát folytattak, most pedig, amikor magas az infláció és nő az államadósság a "nemzeti szégyen kormánya" olyan mértékben aláássa a társadalom fejlődőképességét, ami lehetetlenné teszi a gazdaság növekedését. Magyarország Európai Unióval ápolt viszonyáról és egy esetleges Huxit lehetőségéről is beszélgetett Balázs Péter, az egykori Bajnai-kabinet külügyminisztere, volt európai uniós biztos és Bokros Lajos közgazdász, a kilencvenes években működő Horn-kormány pénzügyminisztere, volt európai parlamenti képviselő a Hetes Stúdió című műsorban. 

2022. augusztus 20. Hetes Stúdió: Megbeszéljük a hetet (2022. augusztus 20., szombat 16:05)
52:19
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor, Gergely Zsófia Szerkesztők: Herskovits Eszter

A gazdasági siker egyik szükséges, de nem elégséges feltétele a jogállam, mert ez biztosítja a valódi piaci versenyt és a monopóliumok széttörését – mondta Bokros Lajos. Az egykori Horn-kormány pénzügyminisztere szerint ahelyett, hogy egy ország a saját kleptokráciájához torzítja a gazdaságot, a Európai Unió tagországai közt a versenypolitikának közösségi szinten összehangolva kellene megvalósulnia. Hozzátette, Magyarországon addig nem lesz igazán, kilábalás, fellendülés, felzárkózás, amíg vissza nem tudjuk építeni a jogállamot a jelenlegi önkényuralmi rendszer után.

Bokros Lajos szerint az önkényuralmi rendszer kiépülésének részben felelősei az Európai Néppárt bizonyos tagjai is, mivel sokáig haboztak az Orbán-rendszer megítélésében. 2010-ben nyújtotta be az Orbán-kormány azt médiatörvény-tervezetet, amely egyértelműen szembement mind a jogállam, mind a sajtószabadság követelményeivel. Ekkor Bokros, mint emlékeztetett rá, európai parlamenti képviselőkét felszólalt ez ellen a testület plenáris ülésén, majd négyszemközt Manfred Weber, mint az Európai Néppárt képviselője, megvédte a frakciójukhoz tartozó Fidesz tervezetét, mivel a frakció túlnyomó többsége szerint rendben volt az új magyar médiaszabályozás. Bokros szerint emiatt os mára hiteltelenné váltak Manfred Weber Orbán-ellenes megnyilvánulásai.

Arra a kérdésre, hogy vajon fennáll-e az államcsőd kockázata, Bokros Lajos reagált. Szerinte a kormány működése olyan mértékben aláássa a társadalom fejlődőképességét, ami lehetetlenné teszi a továbbiakban a gazdasági fejlődését. Fölöslegesen, úgynevezett cikluserősítő gazdaságpolitikát folytatott a kormány akkor, amikor éppen a nemzetközi körülmények kedvezőek voltak: ömlött Magyarországra a tőke, alacsonyak voltak a kamatok, alig volt munkanélküliség, és ha úgy tetszik "vörösen izzott a gazdaság”. Ilyenkor a monetáris és a fiskális politikának sokkal inkább hűtenie kellett volna a gazdaságot, visszafogni a keresletét: amikor ugyanis a magánszektor kereslete gyorsan nő, akkor az állami szektornak érdemes visszavonulni. Fordított esetben pedig, vagyis amikor válság van, és a magánszektor kereslete csökken, akkor van szükség állami túlköltekezésre és az olcsó pénz politikájára. Magyarországon ez pont fordítva szokott lenni, az állam akkor is önt olajat a tűzre, amikor fölösleges. Aztán, amikor meg már nincsenek szabad kapacitások, se tőke, se munkaerő, se tégla, vagyis nincs ami gyorsítsa a gazdaságot, akkor az két dolgot eredményez előre tudhatóan: inflációt és az adósságállomány növekedését - fejtette ki Bokros Lajos.

Ezen a helyzeten sokat javíthatnának az uniós támogatások, köztük a helyreállításai alapból remélt, összességben több ezer milliárd forintnyi utalások. Jelenleg azonban úgy tűnik, utóbbi az EU által kifogásolt jogállamisági problémák, illetve magyarországi korrupció miatt elmaradhat. Hogyan hat ennek elmaradása a magyar gazdaságra? Kimondhatatlan nagy lökést adott volna az uniós pénz a magyar gazdaságnak, a beruházásoknak. Ha azonban ezek a pénzek nem jönnek meg, akkor nem csak ez a fejlődés maradhat el, de az államadósság is az egekbe szökhet – mondta Bokros Lajos. Balázs Péter pedig megjegyezte, lehetetlen küldetés, hogy a feladatal megbízott Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hazahozza az uniós pénzeket, sőt mintha a kormány már lemondott volna erről az összegről, amelyből amúgy egyre kevesebb hívható le az idő múlásával - tette hozzá a volt uniós biztos, az egykori Bajnai-kabinet volt külügyi tárcavezetője.

A Huxit kérdése kapcsán szeretne hinni az optimista, tehát Magyarország uniós jövőjét biztosítottnak látó nézetekben. Látni kell azonban, hogy önkényuralmi rendszerekben a vezér, ha túl sokáig uralmon van, akkor előbb-utóbb belecsavarodik saját hallhatatlanságának hitébe, és innentől kezdve gyakran önpusztító lépésekre is képessé válhat. De mint ahogy azt a Brexit példája is mutatja, van, hogy egy ország akár demokratikus alapon is saját, hosszú távú nemzeti érdekei ellen dönt. Egy önkényúr esetében erre még nagyobb az esély. "Képzeljük el Magyarországot, ahol már nincs jogállami demokrácia, és a maga végtelen bölcsességében az önkényúr, a vezérállam feje úgy dönt, hogy már annyira meg van haragudva az Európai Unióra, hogy na most akkor borsot török az orra alá, és kilépek ... Lehetetlen?" – tette fel a kérdést Bokros Lajos, amire Balázs Péter felelt: szerinte ez a forgatókönyv is elképzelhető. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Hetes Stúdió/interjú Bokros Lajossal és Balázs Péterrel
2022. augusztus 20, szombat 16:05
Riporter: Hardy Mihály