„Klubrádió
Publicisztika
Nemcsak matek – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Nemcsak matek – Szénási Sándor jegyzete

Anna Arutunyan, a CNN elemzője szerint Ukrajnának kell engednie, és nem a Nyugatnak döntésre jutnia, mi lesz abból, ha Putyin győzelemmel vonul le erről a sakktábláról, a nagyszájú Nyugat pedig megalázottan. Az orosz birodalmi álmok dagadnak tovább, és ezek, mint a kelt tészta, idővel mindig kifutnak a teknőből. Ez az elemzőnek eszébe se jut. Ő úgy számol, hogy egy 37 milliós nép nem győzhet le egy 143 milliósat, és ha Kijevnek nincs félmillió új regrutája, hát tegye fel a kezét, már bocs.

Szerelvényünk a vakvágányon zavartalanul vesztegel – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Szerelvényünk a vakvágányon vesztegel

Az új köztársasági elnök már eddigi munkája során is mindenben megfelelt a központi akaratnak, alkotmánybíróként is a vezér akaratával egyezően csapott el népszavazást, ellenzéki beadványt és mindent, a helyére lépő jogtudós pedig szintén a vezért és kormányát szolgálata igen jó pénzért minden olyan ügyben, amikor jogvita támadt a nemzetközi porondon.

Menza – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Menza – Józsa Márta jegyzete

Soha sincs korán ahhoz, hogy felnőttnek tekintsenek, ám most úgy látszik, ahhoz sincs késő, hogy felnőttként gondolják azt rólunk, hogy ne tudnánk választani tényleges, és nem kamu alternatívák közt.

Vákuum – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Vákuum – Szénási Sándor jegyzete

Ahol józan ember nem állítja, hogy az ellenzék pont olyan elviselhetetlen, mint a hatalmi elit, mert ez nyilvánvalóan hülyeség, viszont mindkettőt dettó utálja, ott a térfogatnyomás olyan alacsony lesz, hogy valami feltétlenül ki fogja tölteni a teret, a mi esetünkben ez a se nem párt, se nem szervezett civil mozgalom, ami az influenszerek laza csoportját jelöli.

Fóliázni már nem lesz elég?! – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Fóliázni már nem lesz elég?! – Selmeci János jegyzete

A világ szégyene, hogy hatályban van egy törvény, ami szerint a heteroszexualitás oké, a homoszexualitást viszont megmutatni bűn, de azt talán már a fideszes szavazók egy részének is látványos szégyen lenne, ha a magyar gyerekek jobb létéért kormányzás helyett megint fóliázni fognak még azután is, hogy amúgy kegyelmet adtak egy pedofil segítőjének.

Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete

Nagytekintetű miniszterelnök úr, Ön egy kisujjnyi erkölcsi tartást nagyít fel ember méretűvé, hogy ezzel egy újabb trükköt produkáljon, hátha beveszi a többség. Egy kisujjnyi igazságot szokott ön óriásplakáttá, vagy hangos nemzeti szózattá nagyítani, de ezúttal melléfogott.

Mielőtt még baj lesz – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Mielőtt még baj lesz – Szénási Sándor jegyzete

Hirtelen kiderül, hogy a tejszőke ukrán kislány gondnélküli iskolai beilleszkedéséről szóló film jó szándékú megtévesztés, az ukrán és a lengyel nyelv egyáltalán nincs olyan közel egymáshoz. A napi konfliktusok száma nő, a lengyel állammal szemben is, amely nem engedélyezi, vagy legalábbis az elmúlt évben még nem engedélyezte az abortuszt az ukrán nőknek sem, holott ők nyilvánvalóan nem lengyel állampolgárok.

Gábor György: Úrhatnám nímandok

21/10/2023 13:24

| Szerző: Gábor György

Jó lenne végre felismerni: ezek nem zsenik, hanem lopott pénzzel teletömött, öntelt, nagypofájú ám intellektuálisan roppant szürke nímandok.

Jourdain úr az Úrhatnám polgár című komédiából Molière egyik legjobban megírt alakja. Van pénze dögivel, s azt hiszi, a pénzén mindent megvehet. Voltaképpen majdnem igaza van, de csak majdnem. Pénzen vehet magának nőt, vehet tánctanárt, vehet zenetanárt, vehet filozófust, hiszen minden és (majdnem) mindenki megvásárolható, csakhogy mégsem. Mert Jourdain úr végül is nő nélkül marad, továbbá zene-, tánc- és filozófiai tudás nélkül marad, vagyis hülye marad és magányos. A pénzén persze körbeveheti magát tanárokkal, de agyat, észt, tudást, műveltséget és valódi társat nem vásárolhat.

Ugyanis a tudás, az ész, az okosság és a bölcsesség fényében való sütkérezés nem azonos a tudással, az ésszel, az okossággal és a bölcsességgel.

Jourdain úr árucikknek véli a világot, mert a sok pénz ehhez szoktatta, de észt és bölcsességet egyetlen piaci standról sem lehet beszerezni.

Moliére Úrhatnám polgár című komédiájának bemutatója a
 
 Balog József Jourdain szerepében Moliére Úrhatnám polgár című komédiájának próbáján a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán, 2020. augusztus 6-án.
 
Fotó: MTI/Rosta Tibor
 

Miért mondom mindezt?

Mert a NER úrhatnám seggfejei azt hitték, hogy ha hatalmuk és összeköttetéseik vannak, akkor bizonyára eszük is van. Hatalmi pozíciójukat kihasználva és azzal visszaélve lett töméntelen pénzük, lett millió kiváltságuk, ám eszük egy falatnyi sem.

Miért írom mindezt?

Mert olvasom, hogy kiderült: a lengyelországi választást elveszítő PiS kampánystábjának tanácsadói a Fidesz kampányszakértői voltak. Orbán tanácsadói pompás ötletekkel érkeztek, mélyfagyasztott, félkész mirelit termékekkel, szabad kezet kaptak, azt csináltak, amit akartak, csak éppen egyetlen dolgot nem vettek figyelembe: azt, hogy nem Magyarországon, hanem Lengyelországban vannak. Minden idehaza „bevált” aljas ötletükről, például a választással egyidőben tartott népszavazásról azt hitték, hogy univerzális ötlet: mindenütt hat, egyetemes, tértől és időtől független, örökre szól, olyan, mint a gravitáció, mert ha adott a hatalmi pozíció, a sok innen-onnan lenyúlt pénz és az urambátyámos befolyás, akkor – vélik ők – természetesen eszük is van, agyuk is van, következésképp bölcsek, mindenhez értenek, ők a testet öltött Magyar Géniusz.

Végül egyetlen ötletük sem jött be, pedig otthonról hozott anyaggal dolgoztak, minden épp a vártakkal ellentétesen sült el, mint ahogy azt gondolták és remélték: a népszavazás bevonzotta a sokkal dühödtebbé tett ellenzéki szavazókat, a Donald Tusk elleni – a fideszes tanácsadók részéről megszokott és hazai receptek alapján kifőzött – aljadék uszítás még elszántabbá tette és még jobban mobilizálta az ellenzéket, aminek aztán a kormányon lévők bukása lett a logikus következménye.

Úgy vélték, hogy üdvözítenek, mert mindent tudnak, tehetségesek és boszorkányosan ügyesek, ám pokolra juttattak, mert nem tehetségesek, hanem önteltek, nagypofájúak, korlátoltak és ostobák. Mint elődeik, akik a kommunizmus ügyét tekintették egyetemes és világraszóló ügynek, öröknek és megváltoztathatatlannak, aranyszabálynak, amely a Szovjetuniótól Magyarországon át Lengyelországig érvényes. Mára ebből a tengelyből csak a szovjetuniónyi Oroszország és Magyarország maradt, Lengyelország azonban búcsút intett a nagy barátoknak és a két testvéri népnek.   

Jourdain úr a darab végére mindössze annyit képes elérni, hogy sok-sok pénzével agyat és észt nem tud ugyan szerezni magának, de sok pénzével kiharcolja, hogy mamamusivá üssék, a szó legszorosabb értelmében elagyabugyálva őt, mert azt hiszi, ez is a szertartás része, hogy végül mamamusi lehessen, egy nem létező rang és cím büszke viselője. Hiszen a hülyék, a pénzben és hatalomban fürdőző idióták mind mamamusivá lesznek, s ráadásul vannak olyan ostobák, hogy azt valóságosnak tekintsék.

A fideszes tanácsadók úgy vélték, hogy a degeszre tömött pénztárcájuk mellett a zsebükben, és csakis az ő zsebükben ott lapul a clavis mundi, a világ kulcsa, a mindentudás biztos módszere és eszköze, s végtelen gőgjükben, sok pénzért végül mamamusivá, azaz semmivé ütötték a PiS-t és persze önmagukat is. A gigantikus hazugságok, a mások és önmaguk becsapásának világába érkeztek, miközben a Donald Tusk vezette ellenzék szépen révbe ért.

Jó lenne végre felismerni: ezek nem zsenik, hanem lopott pénzzel teletömött, öntelt, nagypofájú ám intellektuálisan roppant szürke nímandok.

SZABADSÁG KLUB KOMMENT GOMB