„Klubrádió
Reggeli gyors

Kiszabadulhat az illiberális táborból Lengyelország

17/10/2023 09:30

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A PiS nyolc éven át tartó euroszkeptikus, konzervatív uralkodása Orbán Viktor Magyarországával egyazon illiberális táborba zárta Lengyelországot. A Bloomberg arra számít, hogy Donald Tusk a jogállam helyreállítása mellett a külpolitikában is változtat majd, és Ukrajna-pártibb irányt kíván követni.

2023. október 17. Reggeli gyors - részlet 23.10.17. Kárpáti János lapszemléje
05:27
00:00

"Senki nem csaphat be minket többé, visszaszereztük a demokráciánkat, visszanyertük a szabadságot és szeretett lengyel hazánkat." A lengyel választás exit poll adatainak közzététele után Donald Tusk beszédéből ezt emelte ki az NPR amerikai közszolgálati rádió varsói tudósítója – hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tényleges választási végeredmény csak később várható. Mindenesetre a jobboldali populista lengyel kormánynak nyolc hatalmon töltött év után a jelek szerint kifelé áll a szekere rúdja – ez volt tegnap a nemzetközi média egybehangzó értékelése. Az NPR által megkérdezett lengyel politikai elemzők meglepődtek a választás kimenetelén – azt mondják, nem számítottak erre a fordulatra. A lengyel demokrácia nagy győzelmének tartják a kiugróan magas, 73 százalékos részvételi arányt. A tudósító kiemelte, hogy a Jog és Igazságosság kormánypárt – rövidítve: PiS - népszerűsége az abortuszt betiltó törvény meghozatala után kezdett csökkenni. Az NPR szerint ez a választási eredmény azt mutatja, hogy a populizmus és nacionalizmus terjedőben van ugyan Európában, de ez a trend nem megállíthatatlan, a választók véget vethetnek neki.

Propaganda helyett megoldások jöhetnek

A CNN beszámolója kitér arra, hogy a Harmadik Útnak nevezett politikai tömörülés politikusai jelezték: ha helyesnek bizonyul az exit poll előrejelzés, akkor az ellenzéki szövetséggel együtt kívánnak kormányra kerülni. Paulina Hening-Kloska szerint ha az exit poll pontos, akkor azt azt jelenti, hogy a lengyelek olyan állam mellett döntöttek, amely beruház a jövőbe, erősíti a közintézményeket, és megoldja az emberek problémáit, nem zúdít rájuk propagandát és káoszt. A képviselőnő felszólította Andrzej Duda köztársasági elnököt, hogy tartsa tiszteletben a választók döntését, ne akadályozza az új, demokratikus kormány megalakítását, spóroljon meg két hónap felfordulást.

Ezzel arra utalt, hogy Dudának – mint az a Reuters jogi háttérismertetésében olvasható – 30 napon belül kell összehívnia a szejmet, majd jogában áll, hogy 14 napon belül először az első helyen végzett párt politikusának adjon kormányalakítási megbízást, ennek a személynek pedig további 14 napja van arra, hogy koalíció összehozásával próbálkozzék. A miniszterelnök jelölésének a joga csak ezután száll át a törvényhozásra.

Kiszabadulhat az illiberális táborból Lengyelország

A Handelsblatt, a német üzleti körök napilapja azt írja, hogy bár az Európai Bizottság hivatalosan nem kommentálja a tagállamok választási eredményeit, brüsszeli uniós tisztségviselők megkönnyebbülten fogadták a lengyel választás kimenetelét, amely irányváltást valószínűsít. De az európai parlamenti képviselők természetesen nem kötelesek pártatlannak mutatkozni. „Ez esély Lengyelországnak és egész Európának, a demokraták fellélegezhetnek” – kommentálta a fejleményeket a német szociáldemokrata Jens Geier. A Handelsblatt cikke utal arra is, hogy hamarosan felszabadíthatják a Lengyelországnak szánt, zárolt uniós támogatásokat.

Lengyel választások
 
 Donald Tusknak, a fő lengyel ellenzéki erő, a Civil Platform (PO) párt elnökének támogatói ünnepelnek a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én. A szavazók kikérdezésén alapuló közvélemény-kutatások szerint a PO a voksok 31,6 százalékának megszerzésével a második helyen végzett. Fotó: MTI/AP/Petr David Josek
 

A lengyel tőzsde is a kormányváltás mellett

A Reuters megírja, hogy a lengyel pénzpiacok szárnyalni kezdtek arra a hírre, hogy Varsóban megnyílhat a lehetőség Tusk számára a kormányalakítás előtt. A nacionalisták kipenderítése segít majd helyreállítani az EU-val a megsérült viszonyt – nyilatkozott a hírügynökségnek egy vezető banki elemző.

Ukrajna-pártibb politika jöhet

A Bloomberg szerint a PiS nyolc éven át tartó euroszkeptikus, konzervatív uralkodása Orbán Viktor Magyarországával egyazon illiberális táborba zárta Lengyelországot. Az amerikai hírügynökség a választás nyomán arra is számít, hogy Donald Tusk a jogállam helyreállítása mellett a külpolitikában is változtat majd, és Ukrajna-pártibb irányt kíván követni.

A PiS győzelme autokráciát csinálna Lengyelországból

A New York Times idézi Przemyslaw Adynowski varsói jogászt, aki szerint a PiS győzelme teljessé tenné Lengyelország átalakulását demokráciából autokráciába, és ez szembe állítaná az országot az európai unióbeli, illetve a NATO-szövetségesekkel, leszámítva Magyarországot, amely azonban sokkal kisebb, és csekély a befolyása.

A konzervatív kormány kudarcot vallott a nagyvárosokban

Szintén tartalmaz Magyarországgal való összevetést a bécsi Der Standard elemző cikke, amelyben az áll: Lengyelországban – eltérően a szintén nemzeti konzervatívok által kormányzott Magyarországtól – sok az olyan nagyváros, ahol liberális, európai szellemiségű polgárság határozza meg a politikai alaphangot. Az osztrák lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a parlamenti választással egybekapcsolt, hangulatkeltőnek szánt referendum – amelynek az egyik kérdése az illegális közel-keleti és afrikai bevándorlók befogadására vonatkozott – kimondott kudarcnak bizonyult a kormánypárt számára: az azon leadott voksok száma csak a jogosultak 40 százalékának az álláspontját tükrözte, így a népszavazás eredménytelen lett.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.10.17., kedd 6:00
Riporter: Kárpáti János