„Klubrádió
A lényeg

Orbán tanácsadóit vetették be Kaczynskiék a lengyel választási kampányban

20/10/2023 17:48

| Szerző: Klubrádió

Több forrás szerint is nyáron Fidesz-közeli emberek érkeztek a PiS kampánystábjába, akik a magyar kampányok bizonyos elemeit egy az egyben emelték át. A lengyel kormánypárt szerezte ugyan a legtöbb szavazatot a múlt vasárnapi választáson, de messze került a parlamenti többségtől.

A nyolc éven át hatalmon lévő Jog és Igazságosság (PiS) kapta ugyan a legtöbb szavazatot a múlt hétvégi lengyel választásokon, de ahhoz nem eleget, hogy kormányt alakíthasson.

A pártban most elemzés és elszámoltatás kezdődött, a kudarc felelőseit keresik. A lengyel Polityka nevű lap arról írt, hogy Tomasz Poreba lemondása után a kampány irányítását június közepén Joachim Brudzinski vette át. Ezzel a váltással nyílt meg az út a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor tanácsadói előtt. A PiS elnöke, Jarosław Kaczyński határozottan hitt abban, hogy a kibővített stáb és a magyar ötletek vezetnek sikerre.

A lap nem nevezi meg, konkrétan kiktől kaptak információkat és tanácsokat, de úgy érveltek, hogy a Magyarországon bevált módszereket csak le kell fordítani és integrálni. A Fidesz emberei sosem jelentek meg személyesen a varsói megbeszéléseken, nagy befolyásuk volt a kampány alakulására – írják a cikkben. A lap forrása szerint a magyar tanácsadók nem vették figyelembe a lengyel választási rendszer sajátosságait és a közhangulatot.

Poreba akkor szállt ki, amikor a kampánynak egy népszavazással (itthon gyerekvédelminek nevezett, civil szervezetek szerint homofób kérdések voltak) akartak lendületet adni, ami a menekültek kényszeráttelepítéséről szólt. „Nem nyertünk új szavazókat, csak hisztériát keltettünk a PiS-ellenes szavazókban” – mondta a lapnak egy bennfentes.

A magyar receptet alkalmazták akkor is, amikor a rivális pártvezér, Donald Tusk elleni támadásokat elkezdték csúcsra járatni. Magyarországon következetesen támadták Soros Györgyöt, ezt az ellenségképet be tudták vetni. A Tusk elleni lejáratás jobban felbőszítette az ellenzéki érzelmű szavazókat, őket jobban mozgósította. Igaz a Polityka azt is írta, hogy az előző kampányfőnök is igyekezett Tuskot minden rossz forrásának beállítani, aki a német-orosz érdekeket képviseli.

A lengyel közmédia is maximálisan kivette a részét a negatív kampányból, az egyik műsorvezető szerint durvább propagandát toltak a kampányidőszakban, mint a kommunizmus alatt.

(forrás: Telex, hvg.hu)