„Klubrádió
A lényeg

Karácsony szerint a lengyel választási eredmény fájó pofon a magyar kormánynak is

17/10/2023 14:26

| Szerző: Klubrádió

„Lengyelországban immár valóság lett a kormányváltás esélyéből, Magyarország történelmi szövetségese visszatér az európai, demokratikus útra. Ez örömhír mindenkinek, aki az európai értékekben, a demokráciában, a jogállamban hisz. Örömhír tehát Budapestnek” – reagált Karácsony Gergely főpolgármester a lengyel parlamenti választások eredményére Facebookon.

Karácsony szerint az eredmény „fájó pofon a gyűlöletre, megosztásra, valósághajlításra alapozott politika képviselőinek, az európai értékeket, a demokráciát, a jogállamot tagadó populistáknak, vagyis a magyar kormánynak is”.

Gratulált a lengyel ellenzéknek és Donald Tusknak a Momentum Mozgalom, közleményükben azt írták, úgy gondolják, hogy Tusk a szövetségeseikkel közösen európai útra fogja vezetni Lengyelországot. „A lengyel választás végével lehet, hogy Orbán Viktor veszített egy szövetségest, de a demokratikus Magyarország egy barátot nyert magának” – írták.

Üdvözölte az eredményt az MSZP is, közleményükben azt írták: a lengyel választások jelentős mértékben megváltoztatják Európa politikai térképét. „Megszűnik az a lehetőség, hogy a lengyel és a magyar kormány összefogva akadályozza, gátolja az Unió működését, megoldódik Lengyelország Európai Unión belüli helyzete is, az állam nagy valószínűséggel hamarosan megkapja az eddig visszatartott forrásokat.” Az MSZP szerint a lengyel választások példája azt mutatja, hogy az autokratikus rendszerek a szavazóurnákkal legyőzhetők.

Megszámolták az összes szavazatot a vasárnapi lengyelországi parlamenti választásokon: a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosságnak (PiS) lesz ugyan a legnagyobb frakciója, de 196 képviselője kevés a többséghez a 460 tagú szejmben, és ezen még a szélsőjobboldali Konföderáció 15 képviselőjének csatlakozása sem segítene. A demokratikus ellenzék három csoportja együttesen 249 mandátumot szerzett, ami bőven elég ahhoz, hogy megkapják a többség bizalmát. 

(via Telex)