„Klubrádió
Megbeszéljük...

Tamás Gáspár Miklós: Röhej, amit Gerő András Orbánról állít

16/07/2020 20:15

| Szerző: Klubrádió

Az orbáni propaganda egyik eszköze, hogy a rendszert olyan közismert emberek fényezik, dicsérik, mentegetik, akiknek valamiféle liberális múltja van. A hatalom azt reméli, legalábbis megzavarhat vele néhány ellenzéki szavazót – mondta Tamás Gáspár Miklós filozófus, aki az Orbán-rendszert liberálisnak minősítő Gerő András történész nyilatkozatát értékelte. Szerinte Gerő okos ember, az interjú után nyilván ő is jót nevetett azon, amit Orbánról mondott.

2020. július 16. Megbeszéljük-részlet/ Interjú, Tamás Gáspár Miklós 2020.07.16.
16:26
00:00

Mások mellett, Gerő András és Fodor Gábor is részét képezik annak a kormány indította propagandamanővernek, amelynek lényege, hogy a látszólag az ellenoldalhoz tartozó emberek olyan fórumokon, ahol egyébként liberálisok és baloldaliak nem szólalhatnak meg, a saját álláspontjukból kiindulva fényezik, dicsérik, mentegetik az Orbán-rendszert – mondta Tamás Gáspár Miklós filozófus. Szerinte ide tartozik Szörényi Levente és Bródy János látogatása is a rendszer egyik leggyalázatosabb képviselőjénél, Demeter Szilárdnál, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójánál, egyben a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztosnál, amely eseményt egy júniusban közzétett fotó is megörökített.

Az Orbán-rendszer közismert kritikusai közzé tartozó TGM szerint a Gerő és Fodor által kifejtett nézetek arról szólnak, hogy nincs itt semmiféle diktatúra, minden rendben van, lényegében csak arról van szó, hogy az emberek folyton újraválasztják Orbánt, mert népszerű a politikája. E közben Gerő András, az egyik legfontosabb orbánista propaganda szervnek, a Schmidt Mária igazgatása alatt működő közalapítványnak a vezető munkatársa, ezért őt mint a rendszer egyik exponensét, képviselőjét kell nézni és hallgatni – tette hozzá.

 
Tamás Gáspár Miklós Fotó: Klubrádió
 

TGM annak kapcsán nyilatkozott a Megbeszéljükben, hogy a Klubrádió műsorában Gerő egy kormányoldali konferencián elmondott előadását összefoglalva, arról beszélt, hogy Orbán rendszere a klasszikus liberalizmus minden értékét tükrözi, ezért jogtalan azt diktatúrának nevezni. Pár nappal korábban pedig Fodor Gábor a Magyar Nemzetnek mondott hasonlókat, ő is kijelentette, hogy szerinte a Fidesz nem épít diktatúrát.

A filozófus szerint az ilyen nyilatkozatok esetén nyilvánvaló, illetve a hatalom részéről remélhető, hogy azok legalább megzavarnak néhány ellenzéki hallgatót és megfigyelőt, minthogy a kifejtett nézetek olyan embertől származnak, akinek valamiféle liberális múltja van. Miközben természetesen nevetséges, hogy Magyarországon liberális demokrácia van meg hatalommegosztás és hasonlók.

Mint TGM fogalmazott, nem tudja, hogy ezek az embereknek és társaik személy szerint miért csinálják, amit csinálnak, nem lát bele se a lelkükbe, se a zsebükbe, de nem is ők az érdekesek, merthogy nem egyéni kérdésekről van szó, hanem arról, hogy ez a rendszer egyik taktikája. Megjegyezte azt is, Gerő András szerinte az Orbán-rendszer marginális szereplője, az igazi, centrális vélemény az Szakács Árpádé, aki azt mondja, hogy a nácizmus, a kommunizmus és a liberalizmus egy és ugyanaz. (A kormánypárti újságíró Szakács egy tavaly novemberi beszédében szó szerint úgy fogalmazott, "a liberalizmus, a nácizmus, a kommunizmus és az ebből kinövő baloldal egy és ugyanaz" - a szerk.)Ő a rezsim igazi ideológiai exponense, és erről a rendszerről mondja szegény Gerő András, hogy liberális. Röhej, Gerő András okos ember, nyilván ő is jót nevetett, miután ezeket elmondta, legalábbis remélhető – tette hozzá TGM.

Március 15. - Az LMP megemlékezése Budapesten
 
 Gerő András történész az LMP ünnepi megemlékezésén egy fővárosi szállodában az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapján, 2018. március 15-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Tamás Gáspár Miklóssal
2020. július 16., csütörtök 17.15
riporter: Bolgár György