„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

 TGM: Orbán és állama erős, csak rossz

4/05/2020 15:41

| Szerző: Klubrádió

A koronavírus krízishelyzetet teremtett, amelyből ügyes vezetők képesek sikerrel kijönni, de Orbán mintha lekésett volna már erről – véli a filozófus.

2020. május 04. Reggeli gyors/Reggeli személy - 20.05.04. 09:00 TGM
25:44
00:00

Attól hangos a sajtó, hogy mennyi mindent nem tudunk a járványveszélyről, a védőfelszerelések hiányáról, a tesztelésről, az ágyfelszabadításról. A kórházvezetők, az orvosok nem beszélhetnek. A kormányzati szervek nem adnak ki tényeket, adatokat.

Tamás Gáspár Miklós filozófus szerint arról van szó, hogy a kormány információhiány mögé rejti a tehetetlenségét, a kétségbeesését, nem szeretné bevallani, hogy nem ura a helyzetnek. A jelek az állam csődjéről árulkodnak, mint egyébként számos más országban, csakhogy Orbán Viktor számára sorskérdés, hogy az államot működőképesnek mutassa.

Vegyük például a rendeleti kormányzást. Átvitte a parlamenten, de amióta a törvényt meghozták, a hatalom csak azon dolgozik, hogy letagadja annak létét, közben kormányzás címszó alatt eszetlen kapkodásba kezdett. Nem működik az egész. Az, hogy van egy erős, határozott vezető, aki a hatalomra fókuszál, nem jelenti azt, hogy egyben kompetens is. Tamás Gáspár Miklós az egykori román diktátort, Nicolae Ceausescut említette példának, aki aztán centralizált, amit csak lehetett, erős volt, de uralkodása közben az ország darabjaira hullott. Orbán szétverte a kormány mögött álló intellektuális szervezeteket, például a Magyar Tudományos Akadémiát. Máris látszik, hogy mekkora szükség lenne a tudásra, a tudósokra, az emberek nagy része nekik hisz, illetve hinne a vírussal kapcsolatban. A szűkebben vett állam persze erős, csak rossz – állítja a filozófus.

A miniszterelnök észre vett valamit, egyre kevesebbszer vesz részt a koronavírusról szóló kommunikációban. A krízishelyzetből ügyes vezetők sikeresen is ki tudnak jönni, de Orbán mintha kezdene lekésni erről – véli TGM. Ha felvállalja, hogy ő irányítja az egész védekezést, hamar elveszítheti a népszerűségét, ha nem vállalja fel, akkor azért veszítheti el. Várhatóan napokon belül észreveszik már az emberek, hogy a kormány, sőt az egész magyar állam inkompetens.

Az adás elérhető a Klubrádió YouTube csatornáján is. Feliratkozott már rá?

FELIRATKOZOM:

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020.05.04. 09:00
Műsorvezető: Szénási Sándor