„Klubrádió
Megbeszéljük...

Mesterházy: Nem vagyok hülye, hogy Orbánnal dicsértessem magam

30/04/2020 21:53

| Szerző: Klubrádió

Konstruktívnak értékelt javaslattal állt elő a parlamentben  Mesterházy Attila, az MSZP korábbi elnöke, amikor Orbán Viktort kérdezte. Szerinte, aki azt gondolja, hogy ezzel gesztust tett a kormány felé, az félreértette a szavait. A mostani helyzetben közösen kell gondolkodni, miért az számít extrémnek, ha valaki normális hangnemet üt meg az országgyűlésben? – tette fel a kérdést az MSZP-s politikus, aki azt a véleményt is elutasítja, hogy a színfalak mögött már évek óta együttműködne a Fidesszel.

2020. április 30. Megbeszéljük-részlet/Interjú, Mesterházy Attila 2020.04.30.
20:39
00:00

Orbán Viktor köszönettel reagált Mesterházy Attila szocialista parlamenti képviselő „kérdésére”, a kormánymédia pedig megdicsérte az MSZP korábbi elnökét. Az előzményekről a politikus azt mondta, ó a parlamentben szokásos „kérdés” műfajban arra hívta fel a figyelmet, hogy a válság tulajdonképpen lehetőséget is kínál az ország versenyképesebbé tételére, például az egészségügyben, a szociális ágazatban, az oktatásban. Ennek a lehetőségnek a kiaknázásában együttműködést ajánlott. –

Mint mondta, ez egyéni javaslat volt, a jó szándék vezette, hogy elinduljon egy közös gondolkodás. Ellenzéki képviselőként is szeretne tenni valamit azért, hogy ne haljanak és ne menjenek tönkre emberek a válság miatt.

Mesterházy Attila arra a riporteri felvetésre, hogy parlamenti felszólalásával mintha gesztust akart volna tenni a kormánynak, majd Orbán Viktor tulajdonképpen megdicsérte, azt mondta nem volt sem gesztus, sem dicséret. Ő kérdést tett fel, azt, hogy a mostani válsághelyzetben, hogyan akarja kihasználni a miniszterelnök azt a lehetőséget, ami ilyenkor adódik, és hogyan akarja újratervezni a magyar gazdaságot – nem csak újraindítani, ahogy arról a fideszes politikusok beszélnek. Szerinte talán azt érthették félre azok, akik gesztusról beszélnek, hogy arról beszélt, szurkol, hogy a járvány okozta károk minimalizálását célzó kormányzati intézkedések sikeresek legyenek.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
 Archív/Mesterházy Attila MSZP-s képviselő felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 19-én. Mellette frakciótársa, Molnár Gyula. 
Fotó: Kovács Attila / MTI
 

Mesterházy arra a megjegyzésre is reagált, hogy bizonyos ellenzéki körökben meg az MSZP egy részében is évek óta úgy tartják számon,  mint aki így vagy úgy, de a színfalak mögött együttműködik a Fidesszel. Eközben ő most olyan kérdést tett fel Orbán Viktornak, amire a kormányfő ráugrik és megsimogatja. A képviselő erre úgy válaszolt Bolgár Györgynek, hogy „Ne nézzen már ennyire hülyének…” Ha az úgy lenne, ahogy a riporter előadta, akkor nem tenne fel ilyen kérdéseket, illetve nem tenne ilyen konstruktív javaslatot a miniszterelnöknek. Megemlítette a politikai rutinját is, hiszen olyan tisztséget tölt be, amilyet még magyar politikus soha, ő a NATO parlamenti közgyűlésének elnöke.

Azt elismerte, hogy Orbán Viktortól más reakciót várt. Tisztában van vele, hogy ebben az országban most a normális hangnem extrémnek számít. Ám miért kellene elfogadni azt az állapotot, hogy itt képtelenség együttműködni?

Mesterházy és Orbán április 27-én a parlamentben elhangzott szavai az Országgyűlési naplóban ide kattintva olvashatók el.

A Klubrádió interjúját a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila.

Megbeszéljük
2020.04.30. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György