„Klubrádió
Megbeszéljük...

Mesterházy történelmi helyzetben

17/12/2019 18:13

| Szerző: Bolgár György

Olyan pozíciót tölthet be az MSZP korábbi elnöke, amilyenben magyar politikus még nem volt. Kellett hozzá egy brit kudarc is.

2019. december 17. Megbeszéljük - részlet 19.12.17. Mesterházy Attila
11:43
00:00

Mesterházy Attila lett a NATO Parlamenti Közgyűlés elnöke. A Magyar Szocialista Párt korábbi vezetője 2006 óta tagja a szervezetnek, amelyben végigjárta a ranglétrát. Volt jelentéstevő, vezetett egy albizottságot, ő a szocialisták frakcióvezetője, legutóbb a parlament alelnöke lett. Mostantól pedig egy éven át ő irányíthatja a munkát.

A NATO Parlamenti Közgyűlése nagyjából úgy működik, mint egy nemzeti parlament. 50 ország küld ide képviselőket, a létszám megközelíti a háromszázat. Igaz, hogy a NATO-nak 29 ország a tagja, nem 50, de partnerek, társult tagok és olyan országok is delegálhatnak tagokat, amelyek biztonságpolitikai szempontból fontosak. A testület tulajdonképpen egy összekötő kapocs, azért van, hogy a képviselők lássák, mit csinál, mire készül az Észak-atlanti Szerződés Szervezete.

Mesterházy Attila úgy került az elnöki székbe, hogy elődje, Madeleine Moon a brit választásokon nem szerzett mandátumot, és a szabályok szerint ha otthon nem képviselő, akkor a közgyűlésben sem tölthet be tisztséget. A megüresedett helyre ugyanabból a pártcsaládból kellett megfelelő személyt találni, mert a pozíciók betöltésében itt rotáció van. Persze az egykori pártelnök szerint az is kellett a sikerhez, hogy ismerjék, elfogadják, támogassák. Ő maga egyébként nemzetközi kapcsolatokat tanult, tehát az érdeklődési körébe tartozik ez a munka és -mint mondta- 2014 óta egyre nagyobb erőbedobással építi szakmai, politikai karrierjét. Azt, hogy elnök lett, az MSZP és az ország sikerének is tartja.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Megbeszéljük
2019.12.17. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György