„Klubrádió
A lényeg

Zöld utat kapott Várhelyi Olivér

18/11/2019 15:50

| Szerző: EUrologus/Klubrádió

Továbbengedte az Orbán-kormány uniós biztosjelöltjét, Várhelyi Olivért az Európai Parlament külügyi szakbizottsága - tudta meg az EUrologus.

Múlt csütörtökön mi is beszámoltunk róla, hogy nem ment át a bővítési biztosnak jelölt Várhelyi Olivér az Európai Bizottság tagjává váláshoz szükséges meghallgatás első fordulóján. Írásbeli pótkérdéseket kapott, ugyanis az európai parlamenti (EP-) frakciók koordinátorai nem tudtak megállapodni a kinevezésének jóváhagyásáról – jelentette be akkor az EP szóvivője, Jaume Duch.

A szomszédságpolitikai és bővítési portfólió várományosa az írásbeli kérdésekre küldött a hatoldalas válaszdokumentumában diplomatikusan kitért az Orbán-kormány kritikája elől, de többször is hangsúlyozta a függetlenségét és az emberi jogok, demokrácia és jogállamiság iránti elkötelezettségét – írja az EUrologus.

Az írás meggyőzte az EP-képviselőket, akik így jóváhagyták Várhelyi jelöltségét. A német Ursula von der Leyen vezetésével az új Európai Bizottság leghamarabb december 1-jén kezdeti meg munkáját.