„Klubrádió
Megbeszéljük...

Gerő András: Orbán rendszere a liberalizmus minden értékét tükrözi

16/07/2020 17:16

| Szerző: Klubrádió

Mi lenne, ha a magyar miniszterelnök egyszer kiállna, és azt monadná, hogy a mai Magyarország a klasszikus liberalizmus elveire épül? – tette fel a kérdést Gerő András történész. Szerinte az illiberalizmus rossz szó, miután a mai magyar kurzus is a klasszikus liberalizmus elveire épül.

2020. július 15. Megbeszéljük-részlet/Interjú, Gerő András 2020.07.15.
23:38
00:00

A rendszerváltás után Magyarország a klasszikus liberális elvekre épülő állammá vált, és lényegében ma is ezen elvekre épül, többi közt a hatalmi ágak szétválasztására, a sajtószabadságra valamint az egyéni szabadságjogok tiszteletére – mondta Gerő András történész, beszámolva a Mozgásban – Kultúrharc a XXI. században című keddi konferencián tartott előadásának főbb gondolatairól. Hangsúlyozta, emiatt mélyen nem ért egyet azzal az ellenzéki politikai kritikával, amely Magyarországot mutáns fasizmusnak, diktatúrának és más ilyesminek hívja. Ennek a bírálatnak szerinte nincs jogosultsága, csupán aktuálpolitikai szinten.

Március 15. - Az LMP megemlékezése Budapesten
 
 Gerő András történész az LMP ünnepi megemlékezésén egy fővárosi szállodában az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapján, 2018. március 15-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 
 

Gerő hozzátette, a XXI. Század Intézet július 14-ei konferenciáján arról is beszélt, teljesen alaptalannak tartja, hogy a mai rendszer vezetője – Orbán Viktor miniszterelnök – illiberálisnak minősíti a Magyarországon uralkodó kurzust, merthogy az éppen a klasszikus liberalizmusra épül. „Ma is ez van, következőleg senki nem tudja pontosan, mit jelent az illiberalizmus, tehát ez nem egy jó szóhasználat.”

Ezért Gerő, mint felidézte, keddi előadását azzal fejezte be, mi lenne, ha a magyar miniszterelnök kiállna, és azt mondaná, hogy a mai Magyarország a klasszikus liberalizmus elveire épül, annak minden értékét tükrözi. Gerő keddi előadása A mai Magyarország és a magyar klasszikus liberális hagyomány címet viselte.

Gerő András a Schmidt Mária vezette közalapítványhoz tartozó Habsburg Történeti Intézet igazgatója. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány működteti a Terror Háza Múzeumot, a XX. Század Intézetet, a XXI. Század Intézetet és a Kommunizmuskutató Intézetet is. A közalapítványt rendszeresen milliárdos összegekkel támogatja a kormány, Schmidt Mária, aki kormánybiztosi funkciót is visel, rendre kiáll Orbán Viktor miniszterelnök politikája, mellett, magasztalja a kormányfő által Magyarországon épített, saját minősítése szerint illiberális rendszert, szembe állítva azt a megbélyegzően liberálisnak nevezett nyugati demokráciákkal.

A kedden megrendezett Kultúrharc a XXI. században című konferencián is ezt tette. A távirati iroda tudósítása szerint Az amerikai modell bukása című előadásában arról beszélt, hogy Magyarország az európai kultúra végvára lett, és nem akar olyan lenni, mint a Nyugat, melynek semmi alapja sincs arrogáns felsőbbrendűségére. Schmidt a tudósítás szerint úgy fogalmazott, Kelet-Európa elborzad attól, amivé a Nyugat vált.

Könyvhét - Budapest
 
 Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, Békés Márton történész, a Jobbklikk főszerkesztője és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója (b-j) Az első világháború centenáriuma című beszélgetésen, az Ünnepi Könyvhéten, a budapesti Vörösmarty téren 2014. június 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
 
 

A Gerő Andrással folytatott beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Az interjúra egy nappal később reagált Tamás Gáspár Miklós, szerinte röhej, amit Gerő Orbán rendszeréről állít. A kritikát ITT találja meg.

Megbeszéljük/Interjú Gerő Andrással
2020. július 15., szerda 16.15
riporter: Bolgár György