„Klubrádió
Csak semmi majré - magyar zsidó történetek

Parázs vita a Sorsok Házáról a Klubrádió új műsorában – videóval!

7/06/2019 14:58

| Szerző: Klubrádió

Nagyon mást gondol a Klubrádió új műsorának két vendége, Gábor György filozófus és Köves Slomó rabbi az évek óta közéleti viták középpontjában álló Sorsok Házáról. A vitát videón is láthatják.

2019. június 06. Csak semmi majré - magyar zsidó történetek (2019. június 6., csütörtök 13:00)
50:48
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter

A zsidó-magyar együttélésről szóló új műsor első adásának vendége Gábor György vallásfilozófus, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem tanára, Köves Slomó EMIH vezető rabbija volt. Az apropót az adta, hogy hétfőn bemutatták a Sorsok Háza új koncepcióját a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) Luxemburgban tartott konferenciáján. A Szombat.org cikke szerint az új elképzelés nem tagadja Magyarország kollaborációját a náci Németországgal a holokauszt idején – ami az eddigi késlekedést okozta és vitákat váltott ki. A múzeum a fasiszta mozgalom magyarországi és európai társadalmi támogatásával is foglalkozik majd, melyet “a kommunista fenyegetésre adott válaszként” értelmez - olvasható a portálon.

Kérdőjelek Schmidt Mária részvétele körül

Gábor György közölte, nem ismeri az új koncepciót, csak azt tudja, ami itt-ott megjelent. Az első hír az volt, hogy Schmidt Mária már nem részese a Sorsok Háza megvalósításának. Ő azt nem értette, hogy eddig miért volt az, mivel nem tartja szaktörténésznek, sokkal inkább politikai propagandistának. De még érvényben van a kormányrendelet, amely szerint még része a koncepciónak a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, és annak vezetője Schmidt Mária.

Köves Slomó erre úgy válaszolt: fontos kérdés az is, hogy Schmidt Mária benne van-e, meg hogy mi van ebben a kormányhatározatban, de az alapkoncepció fontosabb, hogy mit akarnak bemutatni, milyen lenne a 21. század első negyedszázadát megközelítve egy holokauszt-emlékközpont és oktatási központ Magyarországon. Nemcsak az a kérdés egy történet elbeszélésénél, hogy mi történt, hanem az is, mit emelünk ki, miért azt, és kinek mondjuk el. Jelezte: amit Luxemburgban bemutattak, nem egy kész múzeumi forgatókönyv, hanem egy 40 oldalas dokumentum kivonata, amely alapértékekről beszél. Hamarosan az egészet a nyilvánosság elé tárják.

(Köves Slomó a Jerusalem Postnak azt nyilatkozta - az index idézi -, hogy Schmidt Mária közalapítványa formálisan továbbra is jelen van, de az EMIH vezetője szerint „az intézmény szerepe már nem releváns a Sorsok Háza kialakításában”.)

Vita a projekt szakértőiről

Gábor György élesen bírálta az eddig nyilvánosságra hozott hazai és nemzetközi szakértők körét is; Köves Slomó kiállt a megnevezett történészek, muzeológusok mellett. Gábor György úgy fogalmazott: a magyar névsort botrányosnak tartja, egyetlen olyan hazai szakembert, holokauszttal foglalkozó történészt, szociológust, irodalmárt sem lát, aki számottevő munkát végzett, ezért átnyújtott egy névsort az EMIH vezető rabbijának azokról, akik szerinte jobban hozzá tudnának járulni a Sorsok Házához.

Köves Slomó azt mondta, a listán vannak olyanok, akik egyébként részt vesznek majd a múzeum kialakításában. Azért nem teljes névsort hoztak nyilvánosságra Luxemburgban - közölte -, mert a Sorsok Házának volt egy "előélete", amely miatt sok szakértőt nehéz volt meggyőzni arról, hogy ebben részt vegyen, vagy a nevét adja hozzá. Ha valakinek az a kívánsága, hogy csak később hozzák nyilvánosságra a nevét, ő ezt tiszteletben tartja - tette hozzá.

A teljes beszélgetést meghallgathatják és videón is nézhetik!

Nézzen Ön is rádiót! Megteheti, ha feliratkozik a Klubrádió YouTube-csatornájára.

FELIRATKOZOM:

 

Csak semmi majré - magyar zsidó történetek
2019. június 6., csütörtök 13h
Műsorvezető: Rózsa Péter