„Klubrádió
Tűréshatár

Túlélés és konyhaművészet - erdélyi zsidó sorsok és ételek

27/03/2019 19:19

| Szerző: Klubrádió

Éhség, menekülés, identitás, gasztronómia – erdélyi holokauszt-túlélőkkel készült interjúk és régi családi receptek egy kötetben; a szerző először csak a receptekre volt kíváncsi, de már az első interjúknál kiderült, hogy nem ez lesz a könyv lényege.

2019. március 25. Tűréshatár (2019. március 25., hétfő 19:00)
48:45
00:00
Műsorvezetők: Szunyogh Szabolcs
Király Kinga Júlia marosvásárhelyi születésű, Budapesten élő író, akit arról kérdeztünk a Klubrádió Tűréshatár című műsorában, milyen emlékezete maradt az erdélyi zsidóságnak, hogyan élték meg ők Észak-Erdély visszacsatolásának napjait 1940-ben.

Kinek és hogyan sikerült (ha sikerült) megmenekülni, és az átélt szörnyűségek miképp tükröződnek később az életvitelben, a szokásokban, például az étkezési szokásokban, receptekben, főzési trükkökben?  Éhség, túlélés, identitás, konyhaművészet. Valamibe kell kapaszkodni.

Király Kinga Júlia zsidó erdélyi ételek receptjeit hozta el, ezeket Holokauszt-túlélőktől kapta. Először tényleg csak a receptekre volt kíváncsi, de már az első interjúknál kiderült, hogy nem ez lesz a könyv lényege. 

Fotó: 1946. Magyarország, Budapest VII. Kertész utca 32., ortodox iskola és hitközségi napközi otthon konyhája. Forrás:  Fortepan.hu
 


Hiszen nem tudják kikerülni a holokausztot, mert akik vele megosztottak recepteket, fiatalok, kiskamaszok voltak elhurcolásuk idején, nem vezettek saját háztartást, így emlékeik az ételekről az anyukához tartoznak, akit elveszítettek.

A műsort a cikk elején a lejátszóra kattintva tudják meghallgatni!

Tűréshatár
2019. március 25. hétfő 19.00h
Műsorvezető: Szunyogh Szabolcs