„Klubrádió
Reggeli gyors

Schmidt Mária a '40-es évekkel vont párhuzamot, Bolgár György reagált

16/08/2019 15:05

| Szerző: Klubrádió

Schmidt Mária legutóbbi blogbejegyezésében egyebek mellett arról ír, hogy ami ma a nyugati (amerikai, kanadai) egyetemeken történik, ahhoz hasonló volt a helyzet a negyvenes évek végén Magyarországon. Bolgár György erre és a Terror Háza főigazgatójának más állításaira is reagált Az igazság (egy) pillanatában.

2019. augusztus 16. Reggeli gyors / részlet, Bolgár György rovata (19.08.16.)
07:27
00:00

Bolgár György rovatában arról volt szó, hogy Schmidt Mária Látószög nevű blogján, a közmédia felületén megjelent egy cikke, Az igazi lúzerek címmel. Ezt a blogot és a hozzá hasonlókat egyébként elég jól dotálják.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint a nyugati világ, az Egyesült Államok fehér „ballibjei” az igazi lúzerek, akik a '68-as nemzedékből nőttek ki, és most „a saját megsemmisítésükön dolgoznak”. Schmidt Mária onnan kezdi fejtegetését, hogy Konfuciusz szerint a kormányzásban a legrátermettebbeknek kell dolgozniuk, és úgy véli ehhez az alapelvhez Kína a kommunista időkben is ragaszkodott. Hogy micsoda? – teszi fel a kérdést Bolgár György: Mao Ce-tung idején?

Bezzeg Európában – folytatja Schmidt Mária – a legutóbbi időkig származási alapon töltötték be a pozíciókat; ez így volt a feudalizmus évszázadaiban, de ehhez nem kell meghamisítani a kínai történelmet. Amerikában szerinte nem volt arisztokrácia, de mostanában kezd kialakulni, az egyetemek kezdik elszigetelni magukat a valóságtól, és aki nem azt mondja, amit hallani akarnak, azt háttérbe szorítják. Schmidt Mária szerint ez ugyanaz, mint a '40-es, '50-es években Kelet-Európában. Bolgár György ebből a tényeket hiányolta. Vannak hülye viták Amerikában, előfordul, hogy idióta módon próbálják rákényszeríteni az egyik véleményt a másikra, de egy demokráciában ilyenek is előfordulnak.

Schmidt Mária ragaszkodik ahhoz, hogy a „lúzerek” vannak többen, és megállapítja (bár nem tudni, milyen adatok alapján), hogy a fehér ballib értelmiség 24 százaléka a teljes népességnek, ám politikai és kulturális ereje ennek sokszorosa. Ehhez képest – jegyezzük meg mi – egy Trump nevű, ugyan fehér, de nagyon nem liberális embert választottak elnöknek.

A főigazgató azzal folytatja, hogy a 20. század nagy nyertesei a nők, mindent elértek, amit akartak, de Nyugaton vannak köztük olyanok, akik nem tudnak felhagyni az elnyomott identitás propagálásával, hogy „férfiellenes hadjáratokat” indítanak. Ezt ugyan nem látjuk, de a szerző szerint ennek folyománya, hogy az Európai Unió négy fontos posztjára két kvótanőt kellett megválasztani. Bolgár György közölte: először is nem kellett, másodszor pedig nem volt kvóta. Ráadásul volt két csúcsjelölt, két fehér férfi, Manfred Weber (Európai Néppárt) és Frans Timmermans (Szocialisták és Demokraták), de egy „magyar vitéz” magának vindikálta, hogy őket ejtették, helyettük lett az Európai Bizottság elnöke Ursula von der Leyen, egy hétgyermekes családanya. Akkor tehát mit állít ezzel a cikkével Schmidt Mária?

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: facebook

Reggeli gyors 
2019.08.16. péntek 08.25
Műsorvezető: Pálinkás-Szűts Róbert