„Klubrádió
Reggeli gyors

Még száz Gruevszki és komoly gondban lesz az állam

21/06/2019 11:03

| Szerző: Klubrádió

Bolgár György műsora, Az igazság pillanata rovatként folytatódik a Reggeli gyorsban. Elsőként arra keresték a választ Panxnotded Miklóssal, hogy igaz-e, amit Gulyás Gergely miniszter állít, azaz, hogy Nikola Gruevszki, az elítélt volt észak-macedón miniszterelnök csak olyan bánásmódban részesül, mint bármelyik másik menekült.

2019. június 21. Reggeli gyors / részletm Bolgár György rovata (19.06.21.)
07:45
00:00

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök  tavaly november óta tartózkodik Magyarországon, miután a magyar hatóságok Budapestre menekítették hazájából, ahol korrupció miatt jogerősen két év börtönre ítélték. Gruevszki június 7-én a 444 irodája melletti lakásban járt, ahol éppen a külügyminisztérium egyik helyettes államtitkárával próbált titkokban találkozni. Egy héttel ezelőtt Szijjártó Péter külügyminiszter beszélt arról a parlamentben, hogy Gruevszki rendszeresen ad neki tanácsokat.

Az RTL azt kérdezte a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely minisztertől, hogy ezekért a tanácsokért vagy bármilyen más jogcímen fizetnek-e Gruevszkinek. A miniszter válasza szerint semmilyen szerződéses jogviszonyban nem állnak a volt macedón miniszterelnökkel. Gulyás hozzátette: ismeretei szerint olyan mértékben segítik a magyar hatóságok Gruevszkit, mint minden menekültstátuszt szerzett menekültet.

Bolgár György azt mondta: csak hangosan kacagni kellene ezen a dolgon. A helyzet abszurditását érzékeltetve úgy folytatta: képzeljük el, hogy a valamilyen véletlen folytán menekültstátuszt kapott szíriai, afgán vagy más menekültek is bemehetnek Szijjártó Péterhez, hogy tanácsot adjanak menekültügyben, vagy ha őt nem érik el, akkor titkos lakásban találkozhatnak egy külügyi helyettes államtitkárral, akivel megoszthatják a tapasztalataikat. Ha Gruevszkivel megteszik ezt, akkor lehet, hogy egy válsággócból jött emberrel szintén – tette hozzá.

Hogy miből él Gruevszki, azt nem tudjuk, de azt igen, hogy a menekültek kapnak havi 90 ezer forintot, igaz, ez két év alatt elfogy, mert folyamatosan csökkentik. A korrupció miatt elítélt politikust viszont lefényképezték luxuséttermekben – persze mondhatja, hogy egyszer élünk. Ezekkel a kondíciókkal azért pár száz Gruevszki komoly gondot okozhat a magyar államháztartásnak – jegyezte meg Bolgár György.

Ironikusan azt mondta: „abszolút igaz, amit a miniszter mond”, csak a többiek helyzetét nem ismerjük, azt se tudjuk, hogy a kevés menekült- vagy oltalmazotti státuszt kapott szír, iraki emberért is magyar diplomaták mentek-e a háborús zónába, hogy aztán Törökországon keresztül idehozzák őket.

Bolgár György beszélt arról is – amiről a Népszava írt csütörtökön –, hogy a Magyar Távirati Iroda lelkesen beszámolt egy művészeti elismerésről; Marton Éva operaénekesnőnek ítélték a Kennedy Center arany medálját, hosszan méltatták kétségtelen érdemeit. Azonban Fischer Iván, Fischer Ádám karmesterek és Kurtág György zeneszerző is megkapta ezt a díjat, de őket csak a cikk legvégén, egyetlen mondatban említették. Az utóbbi három nem lelkes híve a kormánynak, a Fidesznek, míg Marton Éváról tudjuk, hogy nincs rossz viszonyban a kormányzattal – jelezte.

Az igazság (egy) pillanata nyáron folytatódik a Reggeli gyorsban. A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

(Címlapi kép: Flickr.com)

Reggeli gyors
2019. június 20., csütörtök 08.20
Műsorvezető: Panxnotded Miklós