„Klubrádió

Csatlósokat keres Orbán?

14/12/2018 14:45

| Szerző: Klubrádió

Magyarország középhatalmi státuszra törekszik és nem jóindulatból támogatja Macedónia uniós csatlakozási terveit. Egyre több hasonló vélemény jelenik meg a délszláv országok sajtójában.

2018. december 14. Nikola Gruevszki státusza
00:00
00:00

Miért tud Magyarországon szabadon járni-kelni Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő, akit hazájában jogerősen elítéltek, most is több eljárás folyik ellene, és nemzetközi elfogatóparancs alapján keresik? Ezzel a kérdéssel is foglalkozott az Eurozóna, amelynek vendége Szent-Iványi István volt.

A korábbi nagykövet elmondta, hogy miután Gruevszki menekült státuszt kapott, tulajdonképpen szabadon mozoghat. Más kérdés, hogy miként jutott a státuszhoz. Magyarország ugyanis elutasította az ENSZ globális menekült-csomagját és azt sem fogadja el, hogy valaki már egy ország nagykövetségén előterjessze kérelmét. Márpedig a macedón politikus ezt tette. Újabb kérdés, hogy az Interpol miért nem fogja el? Erre viszonylag egyszerű a válasz: a nemzetközi szervezet csak a magyar hatóságokkal együtt cselekedhetne.

Azt is megvitatták a műsorban, hogy az Orbán-kormány renitens viselkedésének miért nincsenek következményei, szankciói? Szent-Iványi István szerint Európa most ennél fontosabb kérdésekkel foglalkozik. Itt van a Brexit, vagy az ukrán válság, amely komoly háborús veszélyt rejt a közvetlen szomszédságban.

A volt nagykövet úgy véli, hogy Magyarország megítélése az utóbbi időben sokat romlott a délszláv térségben. Egyre többször merül fel, hogy nem holmi szívjóságból támogatja például Macedónia uniós csatlakozási törekvéseit, hanem egyfajta középhatalmi szerepre törekszik. „Csatlós” országokat keres olyan akciókkal is, mint Gruevszki befogadása.

Zentai Péter interjúját a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Facebook, Nikola Gruevszki oldala.