„Klubrádió
Reggeli gyors

Megrémiszt - Orbánnal kapcsolatban mondták

4/02/2019 12:02

| Szerző: Klubrádió

A szélsőjobb a múltból építkezik. Megszólalt Gruevski. Magyarország botrányt kavar már megint. Témák a külföldi sajtóból.

Frans Timmermans megadta kampányának alaphangját vasárnap Rómában az olasz Demokrata Párt országos küldöttgyűlésén, s eszerint Manfred Webert, az EPP vezetőjét üti és rajta keresztül a szélsőségesek, mint például Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski jelentette veszélyre figyelmeztetett – írja tudósításában a Politico. „Szeretném, ha mindannyian látnák azokat a trendeket Európában és a nemzeti parlamentekben, ami megrémiszt” - fogalmazott beszédében az Európai Bizottság első alelnöke. A szélsőjobb a múltból építkezik, nem ismeri el a klímaváltozást, nem hisz a tudományoknak és azt sem látja, hogy a fenntartható növekedés biztosítása nehézségekbe ütközik.

Szélsőségesekkel erősít az Európai Néppárt

A Brexit miatti helyzetben a meggyengülő Európai Néppárt szerinte a szélsőséges pártokkal fog erősíteni, s ezért nagyon bízik az Olaszországban a legutóbbi választásokon ugyan alulmaradt, de az utóbbi időben egyre népszerűbb Demokrata párt támogatásában. Az új spanyol kormányfővel, Pedro Sanchezzel példálózott, aki baloldaliként hozzálátott egy progresszív program megvalósításához kezdve a minimálbér-emeléssel, folytatva a sort a munkanélküliség felszámolásával és a menekültek befogadásával. Európának szüksége van Olaszországra, nem tudunk erős Európát építeni nélkületek – bátorította az olaszokat beszéde végén. Az Európai Szocialisták vezetői posztjára pályázó spitzenkandidat Timmermansot rossz nyelvek egyre jobban kikezdik, mondván, hogy uniós pénzből kampányol, miközben több fontos posztot is betölt egyszerre. Az uniós törvények azonban erre lehetőséget adnak – írja a Politico.

Botrányos Magyarország

Magyarország ismét botrányt kavar – írja Der Tagesspiegel az Arab Ligával ma kezdődő uniós előkészítő tárgyalások előtt, miután arra utaló jeleket tapasztalt Frederica Mogherini külügyi biztos, hogy hazánk ismét gátja lehet egy tervezett megállapodásnak. Jean Asselborn Luxemburg külügyminisztere bírálta hazánkat, hogy a szögesdrótkerítés, a tabunak számító migrációs kérdés és az Unión belüli zéró szolidaritás, amit Orbán kormánya tanúsít - a február végére Egyiptomban tervezett arab-uniós csúcstalálkozó kudarcának az oka lehet. Ennek az egyezségnek az alapját egyébként a Magyarország által már elutasított ENSZ-féle migrációs paktum alkotja.

Gruevski a magyar függetlenségben bízik

Nikola Gruevski először adott interjút Magyarországra szökése óta, s a Macedóniai Sitel tv híranyagát a Radio Free Europe honlapja is ismertette. A börtönből szerzett információi szerint meg akarták gyilkolni, ezért menekült el hazájából, de nem kívánta elárulni, hogy ki hozta ezt tudomására és kik akartak az életére törni. Macedónia jelenlegi miniszterelnöke kételyeit fejezte ki ezzel kapcsolatban, hangsúlyozva azt, hogy nem politikai üldözés áldozata Gruevski, miközben – ahogy a tudósítás fogalmaz – az autokrata Orbán politikai menedékjogot biztosított a barátjának. Gruevski hazánkba szökését azzal magyarázta, hogy a NATO és Unió tagja Magyarország, ahol független intézmények működnek.

Magyar történelem - Soros, migráns. Ennyi.

Meglepetéssel szembesült a hétvégén az, aki a CNN honlapjára ellátogatott, mert 8.-os történelemkönyvekkel illusztrált terjedelmes cikkel találkozott. Amely elemzi, hogy a CEU elűzése után felgyorsult a magyar kormánynak az oktatás centralizációjára tett újabb igyekezete, amit az új tankönyvekben szereplő propaganda bizonyít. Orbán-fotók, idézetek Orbán beszédeiből és elferdített politikai háttérértelmezések, például a migránsválság elhallgatásával, de a keresztény Magyarország sulykolásával – foglalja össze a cikk, amelyben megszólít egy volt tankönyvírót, a Történelemtanárok Egyesületének vezetőjét és a gender-szak elismert oktatóját a CEU-ból. Egy tanár pedig arról panaszkodott, hogy a Soros és a migráns kifejezések ma már szitokszónak számítanak Magyarországon, még a játszótereken is ezzel jönnek elő vitahelyzetekben. Kovács Zoltán kormányszóvivő már decemberben úgy nyilatkozott a CNN kiküldött tudósítójának, hogy ősszel újabb tantervekkel reformálják meg az oktatást.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Fotó: