„Klubrádió
Reggeli gyors

Szijjártó azon háborog, amit megad a magyar állam

19/07/2019 11:44

| Szerző: Klubrádió

Nem tudni, kinek beszél Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor felháborodik, hogy az ENSZ szerint a menekülteket ugyanolyan orvosi ellátás illeti meg, mint az állampolgárokat, hiszen ezt még az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságra átkeresztelt bevándorlási hivatal is biztosítja - erről beszélt Bolgár György Az igazság pillanata rovatában.

2019. július 19. Reggeli gyors / részlet, Bolgár György rovata (19.07.19.)
06:33
00:00

Az alaphír az volt, hogy elfogadhatatlannak nevezte szerdán Szijjártó Péter az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának ülésén azt a javaslatot, amely szerint az illegális migránsoknak ugyanolyan egészségügyi ellátást kell biztosítania egy tagállamnak, mint saját állampolgárainak.

Bolgár György azzal kezdte: látjuk, hogy Szijjártó Péter fáradhatatlan, beutazza a világot és mindenhol megmondja a magáét; most azt: mit képzelnek az ENSZ-ben, hogy ugyanolyan ellátást adjunk ezeknek a „sehonnai bitang embereknek”?

Egyébként az ENSZ és annak egészségügyi szervezete, a WHO is kimondja, hogy a menekülőknek is ugyanolyan egészségügyi ellátást kell biztosítani, ez például azért is fontos, ha betegek, hiszen meg kell kapniuk a szükséges védőoltásokat.

Megnézte a korábbi Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (jelenleg Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság) honlapját, és ott olvasható egy néhány nappal ezelőtti szöveg, amely szerint az egészségügyi ellátást is meg kell adni ezeknek az embereknek. Azt írták: amennyiben valaki elismerését kéri menekültként, annak járnak védőoltások, sürgős szükség esetén igénybe vehető járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátás, vizsgálatok, gyógykezelés, gyógyászati segédeszköz, betegszállítás, sürgősségi fogászat, terhesgondozás, szülészeti ellátás és így tovább.

Tehát a magyar állam lényegében megadja a szükséges egészségügyi ellátást, miközben Szijjártó bár nem veri a cipőjével az asztalt, mint annak idején Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkár, mégis ennek az ellenkezőjét állítja. Nem tudni, hogy hazabeszél vagy pontosan kihez akar szólni. Van néhány állam, amely igyekszik a menedékkérők jogait korlátozni, közéjük tartozik a Trump-féle Egyesült Államok is, Szijjártó erre a vonatra szállt fel és úgy tesz, mintha ő pöfékelne a leghangosabban - mondta Bolgár György.

Az igazság (egy) pillanata nyáron folytatódik a Reggeli gyorsban. A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg! (címlapi kép: Flickr.com)

Reggeli gyors
2019. július 19., csütörtök 08.25
Műsorvezető: Panxnotded Miklós